Ugrás a tartalomra

"Isten a zsidó népnek adta ezt a földet" - az USA volt izraeli nagykövete a kétállami megoldásról

Szerinte az egyetlen megoldás az a terv, amelyet Isten évezredekkel ezelőtt készített Izrael számára

David Friedman látogatást tesz az Achiya Learning Centerben Bnei Brakban 2018. május 22-én. - Kép forrása: Matty Stern/U.S. Embassy Jerusalem

David Friedman, az Egyesült Államok volt izraeli nagykövete hétfőn azt mondta, hogy a Hamász mészárlását támogató palesztinok számára nincs út az államiság felé.

A Keep God's Land nevű koalíció keresztény és zsidó vezetőket hívott meg a Capitol Hillre hétfő este, hogy megvitassák Izrael szuverenitását a közelmúltbeli iráni támadás és a Hamász terrorcsoporttal a Gázai övezetben zajló háború nyomán.

A hétvégén Irán mintegy 300 rakétát és drónt indított Izrael felé, amely fokozta az aggodalmakat az amúgy is feszült helyzetben.

David Friedman, aki 2017 és 2021 között az Egyesült Államok izraeli nagykövete volt, a The Heritage Foundation konzervatív közpolitikai agytröszt székhelyén tartott rendezvényen beszélt.

Azt állította, hogy

"a zsidó államért, a zsidó népért folytatott harc még nem ért véget".

A Gázában zajló háború és a Hamász október 7-i, dél-izraeli civilek elleni meglepetésszerű támadása ellenére a volt nagykövet azt mondta, hogy "tele van reménnyel".

Elmondta, hogy a zsidó emberek továbbra is visszatérnek Izraelbe, és számos keresztény csoport folytatja a Szentföld bejárását. A volt nagykövet méltatta Izrael támogatóit, akik különböző jótékonysági akciókkal kiálltak a zsidó állam mellett.

"Látjuk hit és a politika találkozását, talán életünkben először"

- mondta Friedman.

"Isten víziója a zsidó népről, Izrael államáról, Isten látomása mindannyiunkról, mint támogatókról. Ez tulajdonképpen a helyes politika is".

A 65 éves Friedman a kétállami megoldásról beszélt, amellyel egy államot biztosítanának a palesztinoknak Izrael mellett. A Biden-kormány egy független palesztin állam létrehozásának lehetőségét vetette fel, ezt a megoldást azonban Friedman nem tartja reálisnak.

Olyan adatokat idézett, melyek szerint a palesztinok nagy része támogatja a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadását, amely 1200 ember, elsősorban civilek halálát okozta.

A Palesztin Politikai és Közvélemény-kutató Központ által 2023. november 22. és december 2. között végzett felmérés, azt mutatta, hogy a megkérdezettek 72 százaléka szerint a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása helyes döntés volt.

"Nincs út az államiság felé azok számára, akik így gondolkodnak"

- mondta Friedman.

"Isten ezt a földet a zsidó népnek adta, és a zsidó nép nem adhatja oda".

Friedman szerint a kétállami megoldás gondolata politikailag nem működik, és nem felel meg Isten elképzelésének a régióról.

Azt állította, hogy az egyetlen megoldás az a terv, amelyet Isten évezredekkel ezelőtt készített Izrael számára.

"És egyébként nemcsak a zsidó nép fog boldogulni Izrael földjén, hanem azok is, akik hajlandóak ezen a földön élni, nem zsidók, keresztények, muszlimok, palesztinok"

- hangsúlyozta Friedman valamint hozzátette:

"Ha elfogadják Isten szuverenitását ezen a földön, ők is boldogulni fognak"

Friedman hétfői fellépése közel két hónappal azután történt, hogy februárban a National Religious Broadcasters kongresszuson bemutatta "Júdea és Szamaria jövője" című közel-keleti béketervét.

A terv teljes izraeli szuverenitást követel Júdea, Szamária és a Jordán-völgy felett.

A javaslatot a Friedman Center for Peace Through Strength dolgozta ki, és elméletileg az Egyesült Államok, Izrael és azon államok vezetésével valósulna meg, amelyek az Ábrahám-egyezményben megállapodtak az Izraellel való kapcsolatok normalizálásáról.

(CP)

Legfrissebb