Ugrás a tartalomra

"Isten a tulajdonos" - elajándékozza a Hobby Lobby alapító milliárdos saját részesedését a cégben

David Green

A Hobby Lobby milliárdos tulajdonosa keresztény hitére hivatkozott a cég rá eső tulajdonrészeinek elajándékozásával kapcsolatos nyilatkozatában. “Isten az igazi tulajdonos!” - fogalmazott.

"Istent választottam" - mondta a 80 éves David Green a Fox Newsnak pénteken adott interjújában. Az üzletember vagyonának értékét közel 14 milliárd dollárra becsülik.

Green 1970-ben alapította a kézműves kiskereskedelmi láncot Oklahomában egy 600 dolláros kölcsönből - írja a Forbes. Azóta a Hobby Lobby milliárdos céggé nőtte ki magát, 970 üzlettel Egyesült Államok szerte. Green jelenleg közel 13,7 milliárd dollárral rendelkezik.

Azonban, ahogy Green el kezdett nagy mennyiségű vagyont felhalmozni, úgy merült fel benne a kérdés, hogy vajon ő a cég tulajdonosa, vagy ő csupán egy sáfár: menedzsere annak, amivel megbízták?

Tulajdonosként vannak bizonyos jogosultságok és kötelezettségek, beleértve a jogot, hogy eladjam a vállalatot, és a nyereséget megtartsam magamnak és a családomnak. Ahogy nőtt a cégünk, ez a gondolat egyre jobban kezdett zavarni. Jó szándékú ügyvédek és könyvelők azt tanácsolták, hogy egyszerűen hagyjam rá a tulajdonjogot a gyermekeimre és unokáimra. Nem tűnt igazságosnak, hogy a meg nem született unokáimnak a jövőjét én határozhatom meg akár pozitív akár negatív irányba a cégem tulajdonjogának rájuk hagyásával”

- fogalmazott nyilatkozatában.

Green hamar feladta azt a mentalitást, mely szerint ő vagyonának kizárólagos tulajdonosa, és rájött, hogy valójában mindent Istentől kapott.

"Isten volt a vállalkozásom igazi tulajdonosa mindig is"

- jelentette ki Green.

" Az a sáfárság, amellyel Isten megbízott hatalmas felelősséget rótt rám. Nem kellett volna elvennem az üzlet nyereségét és magamra fordítanom. Felelősséggel tartoztam az alkalmazottaim felé is, akiket Isten a gondjaimra bízott!”

-mondta.

Green elmondása szerint a vállalat irányításának része volt, hogy vasárnap - a hét legjövedelmezőbb napján - bezárta az üzleteit, és legalább 18,50 dollárt fizetett az alkalmazottainak.

Megjegyezte azt is, hogy döntését részben a Patagonia alapítójának, Yvon Chouinardnak a közelmúltban hozott döntése inspirálta, hogy elajándékozza a cégét, valamint Alan Barnhart, az építőipari óriás Barnhart Crane vezetője inspirálta- aki szintén “sáfárnak”  nevezi magát.  Míg Chouinard szeptemberben bejelentette, hogy széleskörűen tervezi a cégét környezetvédelmi alapítványoknak ajándékozni.

Green véleménynyilvánításában nem tért ki arra, hogy kinek vagy milyen szervezeteknek fogja cégét elajándékozni, ehelyett inkább arra összpontosított, hogy miért mondott le a tulajdonjogáról.

Green, aki részt vett a konzervatív mozgalomban, a 2010-es évek közepén néhány jelentős jelentős esemény élére állt.

A Hobby Lobby 2014-ben a Burwell kontra Hobby Lobby ügyben a Legfelsőbb Bíróságon nyert egy mérföldkőnek számító jogvitát, miután beperelték az Obama-kormányzatot, amiért az Obamacare megbízás keretében arra kényszerítette a vállalatot, hogy fedezze az abortusszal kapcsolatos gyógyszereket az alkalmazottai számára. A bíróság megállapította, hogy a megbízás sérti a vallásszabadságról szóló rendelkezéseket.

2016 szeptemberében Green egy másik véleménycikket is írt a USA Todayben, amelyben Donald Trumpot támogatta az elnökválasztáson, miközben egyúttal Hillary Clintont elítélte, mivel véleménye szerint Hillary semmibe venné az ország több millió keresztényének sorsát. A véleménycikk egy olyan időszakban jelent meg, amikor néhány keresztény bizonytalan volt, hogy támogassa-e Trumpot vagy sem.

Tóth Fruzsina / Breitbart

Legfrissebb