Ugrás a tartalomra

Ismert bibliai csata nyomaira bukkantak Jeruzsálem közelében

Egy asszír katonai bázis alaprajzának illusztrációját vetették össze a légifelvételekkel.

Az Úr angyala legyőzi Szennácherib seregét. - Antonio Tempesta műve. Kép forrása: meisterdrucke

Egy újonnan felfedezett régészeti lelőhely bizonyítékul szolgálhat a bibliában leírtakra, melyek szerint az Úr angyala 185 ezer asszír katonával számolt le egyetlen éjszaka alatt.

Jeruzsálemi kutatók egy ősi katonai bázist fedeztek fel, amely bizonyítékul szolgálhat a 2700 évvel ezelőtti támadásra, amikor az asszírok meg akarták hódítani a Szentföldet.

A bibliai történet szerint az Úr angyala leszállt a megszálló csapatokra, és egyetlen éjszaka alatt végzett 185 ezer asszír katonával.

És azon az éjszakán kijött az Úr angyala, és levágott az asszíria beli táborban száznyolcvanötezret, és mikor jó reggel felkeltek, íme mindenütt holttestek "hevertek. (II. Kir. 19:35)
Ez a kőből faragott dombormű a Lachis elleni támadást ábrázolja Szennácherib i. e. 701-es hadjárata idején. - Kép forrása: Universal Images Group/Getty Images

Az Asszír Birodalom nagyjából i. e. 1365 és 609 között uralkodott. Egyik legismertebb uralkodója Szennácherib király volt, aki hadjáratával ellenőrzése alá akarta vonni a Szír-sivatagon át vezető összes útvonalat, amelyek a Földközi-tengerhez vezettek.

Egy korábban ismert, Szennácherib palotájának kőfalán lévő faragvány a Jeruzsálemtől 42 mérföldre délre fekvő Lachisz városának elfoglalását ábrázolja, beleértve egy katonai bázis alaprajzának illusztrációját.

Stephen Compton megvizsgálta az ősi leletet, és összehasonlította az állítólagos területről készült légifelvételekkel, amelyek 1910-ben készültek. Ezek a felvételek egy történelmi helyszínt, az izraeli Ammunition Hill-t ábrázolták. Compton felfedezte, hogy az ősi faragvány és a légifelvételek térképei megegyeznek.

"Úgy tűnik, hogy ez Szennácherib táborának a helye Jeruzsálem ostromából, amely a Biblia három könyvében is szerepel"

- írta a Comtpon egy június 4-i sajtóközleményében.

Az ókori asszír katonai támaszpontot a jeruzsálemi Lőszerdombon, egy háborús emlékhelyen fedezték fel. - Kép forrása: NurPhoto/Getty

A rajzok egy körítőfal romjaira és elásott kerámiaforgácsokra mutattak rá, amelyek Copton elemzése szerint legalább nagyjából 2600 évesnek bizonyultak. A helyszínt most úgy vélik, hogy Szennácherib inváziója után elhagyták.

A kutatók remélik, hogy hasonló módszerekkel hasonló katonai bázisokat és más, az Asszír Birodalom által elpusztított ókori városokat is fel tudnak majd tárni.

"Néhány esetben az újonnan felfedezett táborok segítségével olyan ókori városok helyét is sikerült lokalizálni, amelyekről ismert volt, hogy az asszírok ostromolták őket, de eddig bizonytalan volt, hogy pontosan hol helyezkedtek el"

- mondta Compton.

A fent említett Igeversen kívül a történet további két helyen is szerepel a Bibliában. Ézsaiás próféta könyvének 37. és 38. fejezetében, valamint a Krónikák második könyvének 32 fejezetében is olvashatunk a történtekről.

A történet szerint Jeruzsálem uralkodója, Ezékiás Istenhez imádkozott védelemért, Ő kiküldött egy angyalt, aki megtámadta a katonákat, amíg ők aludtak.

A támadásról szóló egyéb források szerint egy járvány volt a felelős az asszírok haláláért, míg míg egy görög írásból származó változat egérinvázióról ír, amely átrágta magát a katonák fegyverzetén.

(NYP)

Legfrissebb