Ugrás a tartalomra

Irodát nyitnának a reformátusok Rómában: a Vatikánnal való együttműködés a cél

Bedford-Strohm német protestáns püspök (balra) és Reinhard Marx katolikus bíboros (jobbra) találkozott 2017-ben. Fotó: EPA, Jens Schulze

A Református Egyházak Világközössége (WCRC) azt tervezi, hogy irodát nyit Rómában azért, hogy megerősítse együttműködését a Római Katolikus Egyházzal.

Hanns Lessing, a protestáns szervezet főtitkára elmondta, hogy a katolikus egyháznak és protestánsoknak is kölcsönös érdeke a kapcsolattartás és azt is kijelentette, hogy az ernyőszervezet véglegesen meghozta döntését.

A WCRC a skót egyházakkal együttműködve szeretné működtetni az irodát, ezért az elképzelés az, hogy a WCRC alkalmazottai és egy skót lelkész egyaránt jelen lesznek Rómában és ezt követően ők felelnek a Vatikánnal való kapcsolattartásért.

Hanns Lessing a Nederlands Dagblad holland napilapnak nyilatkozva fontos hely a kötelékek kialakítására és az egyházi kérdésekben való együttműködésre.

"Számos tevékenység zajlik ott, és szeretnénk még több vatikáni dikasztériummal kapcsolatba lépni, hogy meglássuk, mit tehetünk együtt”

-mondta.

Lessing úgy látja, hogy a protestáns szervezet és a római katolikus egyház sok kérdésben hasonlóan gondolkodik.

"Szeretnénk megismerni egymást és tartani a kapcsolatot"

-nyilatkozta.

A Vatikán hivatalosan még nem kapott értesítést.

„A múlt héten azonban találkoztam Brian Farrell püspökkel, az ökumenizmus dikasztériumából. Azt mondja, nagyon érdekesnek találta az ötletet”

-emelte ki Lessing.

A Református Egyházak Világközösségének központja Hannoverben található. Elmondásuk szerint több mint 230 református, presbiteriánus és valdens egyházat fednek le több mint 100 országban és saját adataik szerint világszerte 100 millió református keresztényt képviselnek.

(CNE)

Legfrissebb