Ugrás a tartalomra

Szexuális ragadozó terrorizálta évekig a gyerekeket Böjte Csaba alapítványánál (18+)

Photo by Kat J / Unsplash

🛑 Elmúltam 18 éves & tovább olvasom! ⬇

A Transtelex kérte ki annak a büntetőpernek a kivonatát, amely a magyarországi és romániai közpénzekből, illetve magánadományokból működő, Böjte Csaba által alapított dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt munkatársa ellen indult és amelyben gyermekek ellen elkövetett szexuális és fizikai abúzusokkal vádolják.

Csak a vádirat rövidített változatát kapta meg a szerkesztőség a bíróságtól, amelyben a sértettek vallomásainak részletei ki vannak takarva.

A lap információi szerint azonban ezek a vallomások számos olyan sokkoló, horrorisztikus részletet tartalmaznak, amelyekből kiderül, hogy a rábízott gyermekek évekig ki voltak szolgáltatva a nevelőjük kénye-kedvének.

A 35 éves K. Sz., aki az intézmény helyettes vezetőjeként is dolgozott, a vádirat szerint összesen 36 bűncselekményt követett el tíz év alatt a rábízott gyermekek ellen. A sértett felek száma tizenöt, mindannyian fiúk, és mindegyikük kiskorú volt (a legkisebb 8 évesnél kisebb, a legnagyobb 16 éves) az elszenvedett szexuális és fizikai abúzusok időpontjában - derül ki a Transtelex tudósításából.

Az ügyészek szerint a gyulafehérvári római katolikus teológiai líceumban végzett vádlott két gyermeket megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet „megrontott”, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét abban az időszakban, amikor a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottja volt. A kiskorúak egy részének több típusú – szexuális és fizikai – abúzust is el kellett szenvednie az akkori nevelőjétől - derül ki a beszámolóból.

A vádirat szerint K. Sz. a következő bűncselekményeket követte el tíz év alatt, a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottjaként:

-Egy 14 éven aluli fiút több alkalommal orális szexre vett rá (ez a bűncselekmény az új Btk. szerint nemi erőszaknak minősül)

-Négy fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy simogassák a nemi szervét

-Hét fiúnak rendszeresen simogatta a nemi szervét

-Hét fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy együtt nézzenek pornófilmeketöt fiúnak rendszeresen mutogatta a nemi szervét

-Tizenkét fiút rendszeresen ütlegelt

-Egy fogyatékkal élő, beszédképtelen fiút rendszeresen ütlegelt, és többször kitette az otthon emeleti (hat-hét méter magasan lévő) ablakpárkányára, és becsukta az ablakot

A vádirat szerint K. Sz.-t 2017 augusztusában kihallgatták, közölték vele, hogy mivel gyanúsítják, majd 2018 januárjában és februárjában is beidézték a csíkszeredai ügyészek. Egy darabig az ügyben nem történt elmozdulás, egészen addig, amíg egy másik felszínre került ügyben már a szexuális bántalmazás mellett a fizikai is felmerült.

Az ügyészek a vádirat szerint 2019 áprilisa után egyre több bizonyítékot szereztek arra, hogy K. Sz. 2007 és 2017 között rendszeresen szexuálisan és fizikailag bántalmazta a tusnádfürdői és a kászonaltízi otthonban nevelt fiúkat, ez idő alatt intézményt váltott K. Sz., 2007 és 2011 között a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban, 2011-2017 között pedig a kászonaltízi Szent Katalin Otthonban dolgozott, az utóbbi intézménynek 2014-ig a helyettes vezetője is volt. A gyanúsított ellen a nyomozás során legkevesebb tizenöt sértett vallott, többen közülük jelenleg már nagykorúak. A bűnvádi eljárás 2021 januárjában zárult le, a Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársát 2021 áprilisában állították bíróság elé.

A büntetőperben június 29-én, szerdán hirdették ki az alapfokú ítéletet. A csíkszeredai bíróság a román igazságszolgáltatásban szokatlanul súlyos büntetést szabott ki a vádlottra: K. Sz.-nek harminc évet kell börtönben töltenie, emellet pénzbünetés, vagyonlefoglalás és az áldozatok irányában elrendelt távolságtartási végzések is súlytották.

A Transtelex felvette a kapcsolatot egy testvérpárral, akik a tusnádfürdői, majd a kászonaltízi gyermekotthon lakói voltak abban az időszakban, amikor a vádlott a két intézményben nevelőként dolgozott. Mindketten sértett felek a K. Sz elleni bűnvádi perben, többször kihallgatta őket a rendőrség, és eskü alatt tanúskodtak a bíróságon is. Sz. jelenleg 25 éves, külföldön dolgozik, a 23 éves öccse, J. pedig Székelyföldön talált munkát. Arra a kérdésre, hogy miként kerültek a tusnádfürdői otthonba, a nagyobb testvér így válaszolt: „Apu anyut ütötte és minket is”. Akkor – 2006-ban – Sz. 9 éves, öccse pedig 7 éves volt.

A Transtelexnek mindketten megerősítették, hogy K. Sz. rendszeresen bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott fiúkat. Beszámolójuk szerint az abúzusok már Tusnádfürdőn kezdődtek, Kászonaltízen pedig gyakoribbá váltak. Sz. azt mondta, hogy a Szent László Gyermekvédelmi Központ új lakója volt, amikor a vádlott vacsora közben durván rácsapott a kezére egy villával.

„Ez volt, ha jól emlékszem, az első eset, amikor bántalmazott. Utána rendszeresen ütött, egy seprűnyéllel vert, s volt, akit fogdosott is. Engem is fogdosott az esti filmnézés közben, de ez már Kászonaltízen volt. A Szent Katalin Otthonban még rosszabbul bánt velünk”

– mondta a nagyobb testvér, akinek érezhetően nehezére esett ezeknek az emlékeknek a felidézése.

Sz. és az öccse egyaránt megerősítette azt is, hogy K. Sz. pornófilmet nézetett a fiúkkal a kászonaltízi otthonban az esti tévézés után.

„Engem is behívott a szobájába, hogy nézzek vele pornót. Olyankor fogdosott, és kedves volt velem. De sokszor bántott is, és nem csak engem, hanem sorra vette a fiúkat. Ütött minket, nem egyszer, sokszor. Ez általában késő este történt”

– részletezte J., aki mindezt többször elmesélte 2019-ben a rendőröknek, majd később a bíróságon is. A pernek egyébként a többi sértett félhez hasonlóan mindkét testvér polgári félként is részese, mindannyian – eltérő összegű – kártérítést kérnek a vádlottól az elszenvedett abúzusokért.

A lap megkeresésére az ügyről egy megszólaló elmondta:

„Nem szűrik semmilyen formában a nevelőnek jelentkező személyeket."

Nem feltétele a szakképesítés és egy esetleges pszichológiai teszt sem - mondta el P.M., aki maga önkéntesként kezdett dolgozni az alapítvány egyik intézményében.

„Azt tudom, hogy a bántalmazott gyerekek sokszor éveken át titokban tartják az elszenvedett szexuális abúzusokat, mert egy erős szégyenérzet társul a bántalmazáshoz. De azt nem tudom elhinni, hogy K. Sz. kollégái semmit nem vettek észre a történtekből, ne látták volna mondjuk az ütésnyomokat a gyermekeken”

– hangoztatta a volt helyettes otthonvezető.

Az eset után az alapítvány vezetője, Böjte Csaba szerzetes azt mondta: az eset példa nélküli, és azon vannak, hogy mindez ne fordulhasson elő még egyszer. Most kiderült, hogy e célból belső vizsgálatot indítottak a gyermekbántalmazások miatt. Erről Urbán Erik, a ferences rend erdélyi tartományfőnöke számolt be, miközben azt mondta az erdélyi római katolikusok portáljának, hogy rendszeresen konzultált az ügyről Böjte Csabával. Teljes mértékben az állami törvények, a rendőrségi kivizsgálás során a nyomozók, a bírósági fázisban az ügyvéd rendelkezései szerint jártak el, alávetették magukat a szükséges eljárásnak, mindemellett szükségét látják annak, hogy levonják a konzekvenciákat, és nagyobb elővigyázatossággal járjanak el a jövőben - írja az eset utóéletéről az index.

Ha mindez igaz, akkor továbbra sincs válasz azokra a jogosan femerülő kérdésekre, hogy a nyilvánosság miért csak most, az elsőfokú ítélet megszületése után értesült az évek óta zajló ügyről? Illetve legelső lebukása után hogyan tudott K. Sz. az alapítványi intézmények munkatársa maradni és továbbra is gyermekekkel "foglalkozni"?

A teljes írás a Transtelex oldalán, ide kattintva olvasható.


Legfrissebb