Ugrás a tartalomra

Iráni hadihajó jelent meg a Vörös-tengeren

A brit védelmi miniszter szerint a vörös-tengeri agresszió regionális konfliktushoz vezethet.

Irán hétfőn a Vörös-tengerre küldte az Alborz nevű hadihajót (a képen). Forrás: AP Photo/Fars News Agency, Mahdi Marizad

Grant Shapps brit védelmi miniszter közvetlen katonai fellépést helyezett kilátásba a jemeni húszi lázadók ellen, Irán pedig hadihajót küldött a Vörös-tengerre- számol be az InfoStart.


Irán hadihajót küldött a Vörös-tengerre, miután az amerikai haditengerészet megsemmisített három jemeni húszik által irányított hajót - írta a Bloomberg alapján a Portfolio.

Az iráni Alborz romboló hétfőn hajózott át a Bab El-Mandeb-szoroson, amely egy kulcsfontosságú átjáró a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl között.

A fejlemény tovább súlyosbítja az egyébként is feszült helyzetet a csatornán, amelyen a globális kereskedelem mintegy 12 százaléka megy át

- olvasható a beszámolóban.

A The Daily Telegraph beszámolói szerint a húszi lázadók támadásai arra kényszerítik a konténerszállító hajókat, valamint a nyersolajat és vegyi anyagokat szállító tartályhajókat, hogy Afrikát megkerülve nyolcezer kilométeres kitérővel érjék el európai célállomásaikat - mutatott rá.

A brit védelmi miniszter szerint a vörös-tengeri agresszió folytatódásának megvan az a kockázata is, hogy valaki "elszámítja magát", és ez eszkalációhoz, végső soron regionális konfliktushoz vezethet.

Vannak azonban ennél is nagyobb kockázatok, ugyanis ha a nemzetközi közösség nem védi meg a Vörös-tengert, az felbátoríthatja mindazokat, akik máshol, például a Dél-kínai-tengeren vagy a Krím környékén igyekeznek fenyegetően fellépni - írja hétfői cikkében.

Grant Shapps szerint ebben a helyzetben

Nagy-Britannia kész "közvetlen akciók" végrehajtására.

A Pentagon jelentése szerint a húszik egy hónap alatt eltérítettek egy konténerhajót, és több mint 100 drón- és ballisztikus rakétatámadást indítottak 10 kereskedelmi hajó ellen.

Vasárnap a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte:

"az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust a jemeni húszikkal, de saját érdekei védelmében a jövőben is lépni fog."

Legfrissebb