Ugrás a tartalomra

Irán láthatatlan dzsihádot folytat a keresztények ellen a Közel-Keleten

Egy friss jelentés szerint, melyet egy közel-keleti keresztény érdekvédő szervezet készített, Irán láthatatlan dzsihádot folytat az általa felhatalmazott milíciákon keresztül a közel-keleti országokban. Ennek célja, hogy demográfiai tisztaságot érjenek el az országban, amit úgy igyekeznek elérni, hogy olyan feltételeket teremtenek, mely ellehetetleníti a keresztényeket, ezáltal pedig kiszorítják őket a régióból.

Irán

A régióban működő keresztényeket támogató szervezet jelentésében kitér arra, hogy a siíta muszlim ország által támogatott helyi milíciákat a „teokratikus rezsim muszlim demográfiai tisztaságról alkotott elképzelése vezérli, és dolgoznak olyan feltételek megteremtésén, amelyek kiűzik a keresztényeket”.

A jelentésben a láthatatlan dzsihádot olyan „demográfiai csökkenésként” definiálják, „melyet a kikényszerített kivándorlás okoz”. A jelentésben részletezik, hogy a jelenleg fennálló milíciák olyan feltételeket teremtenek az országban, melyek a keresztények számára élhetetlen környezetet teremtenek, ezért kénytelenek elhagyni hazájukat.

Míg az iszlám országok a történelem során védték a muszlimokat és a keresztényeket is (bár másodrangú állampolgárokként), az a „neosíizmus” (vagy „khomeinizmus”) áll a keresztények tömeges elvándorlása mögött, melyet Khomeini ajatollah, Irán 1979-1989 között tevékenykedő legfelsőbb vezetője vezetett be.

A jelentés kitér annak magyarázatára, hogy az erőszakos, nyílt dzsihádról miért tértek át erre az új, láthatatlan dzsihádra: ahogy Irán rájött, hogy a keresztényeket nem lehet tömegesen megölni, áttértek a „fordított kényszer-betelepítés politikájára”.

„A Koránnak ebben az új olvasatában a nem muszlimok nem eléggé tiszták ahhoz, hogy a muszlimokkal egy helyen éljenek, mert szellemileg beszennyezik őket. Khomeini felszólította népét arra, hogy tisztítsák meg az iszlámot a zsidó-keresztény szennyezettségtől”.

Libanon

A jelentés példaként említi, hogy Libanonban a Hezbollah olyan szabályozást vezetett be, mely ellehetetleníti a helyi keresztény misszionáriusok munkáját: megszabott ruhákat szabad csak viselniük, alkoholt (így úrvacsorai bort) is tilos fogyasztaniuk, illetve megtiltották, hogy nők és férfiak is részt vegyenek ugyanazon a rendezvényen.

Libanonban így 1950 és 2020 között a keresztény lakosság aránya 54%-ról 33,7%-ra csökkent. Ezzel párhuzamosan a keresztény földtulajdon is csökkent, aminek egyik oka, hogy a kivándorlók eladták azokat, hogy új életet tudjanak kezdeni más országban, de a keresztény tulajdonban lévő földek egy jelentős részét a Hezbollah tulajdonította el magának.

Kiemelt módon célozták az Iránban működő Operation Mobilization USA nevű, protestáns evangélikus szervezetet, mely humanitárius munkát végzett a térségben. A szervezet egyik misszionáriusát 2002-ben meg is gyilkolták.

Irak

Irakban Irán 2003-ban több különböző siíta milíciacsoportot hozott létre az amerikai megszállásra válaszul, az azzal szembeni ellenállásra.

Míg 1987-ben még 1,5 millió keresztény élt az országban, számuk mára 141 ezer főre csökkent.

Bagdad kereszténymentesítésének nem titkolt célja volt, hogy a városban homogén siíta, illetve szunnita lakosság jöjjön létre.

Szíria

Szíria stratégiai fontosságú Irán számára a Közel-Kelet uralása szempontjából.

Korábban az országban uralkodó Aszad családon keresztül tudott befolyást gyakorolni, majd mikor 2011-ben erőszakos népfelkelés buktatta meg hatalmukat, Irán átalakította a helyi hadsereget és több milíciát hozott létre annak keretein belül.

Míg Irán az Aszad rezsimet igyekezett menteni, a polgárháborúban 600 ezer ember vesztette életét, 6.5 millió főnek kellett országon belül lakhelyet változtatnia és 6.6 millió embernek kellett elhagynia az országot. Ebben a vándorlásban a keresztények száma aránytalanul magas volt: míg korábban az országban 2.3 millió keresztény élt (a teljes szíriai lakosság csaknem 10.5%-a), ez a szám mára 70%-kal csökkent. Ennek fő oka az a megszámlálhatatlan rablás, kínzás, vagyonelkobzás és vandalizmus, ami keresztények és keresztény csoportok ellen irányult az utóbbi évtizedben.

A jelentés javaslata az, hogy az ENSZ jelöljön ki olyan személyeket, akik jelentést készítenek az iráni láthatatlan dzsihádról, az USA külügyminisztériuma pedig szankcionálja Iránt a keresztények elvándorlásában és ellehetetlenítésében játszott szerepének mértéke szerint.

Vida Zsanett / Christian Today

Legfrissebb