Ugrás a tartalomra

Irán: egyre komolyabb a keresztények zaklatása

Jelentősen megnőtt az Iránban letartóztatott és őrizetbe vett iráni keresztények száma.

Az négy keresztény non-profit szervezet által nemrégiben közzétett, "A keresztények jogainak megsértéséről Iránban" szóló 2023-as jelentés szerint 2022-ben jelentősen megnőtt az Iránban letartóztatott és őrizetbe vett iráni keresztények száma.

Mahsa Amini kurd lány rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála miatti tiltakozások kíméletlen leverése mellett 2022 egy újabb olyan év volt, amelyben az iráni keresztények továbbra is zaklatásokkal, letartóztatásokkal és börtönbüntetésekkel szembesültek csak a hitük gyakorlása miatt- áll az új jelentésében.

A keresztényeket más vallási kisebbségekkel együtt Iránban továbbra is rendszeresen megfosztják a szabad vallásgyakorláshoz való joguktól - derült ki.

A 25 oldalas tanulmányt a napokban adták ki, hogy egybeessen Arastoo Sayyah anglikán lelkész meggyilkolásának 44. évfordulójával, aki az első keresztény volt, akit hitéért öltek meg Iránban, mindössze nyolc nappal Khomeini ajatollah 1979. februári iszlám forradalma után.

2022-ben 134 keresztényt tartóztattak le a hitükkel kapcsolatos ügyek miatt
Bár már nem gyakori, hogy iráni keresztényeket hitük miatt öljenek meg, a jelentés megerősíti, hogy Iránban a mai napig nincs vallásszabadság.


Továbbá 2022-ben 49 pszichológiai kínzást és 98 bántalmazásról szóló bejelentést regisztráltak (bár a valós szám ennél jóval nagyobb, mert az áldozatok gyakran nem jelentik az erőszakot), és 468 személy - köztük a vádlottak nem keresztény rokonai is - került az iráni igazságszolgáltatás fogságába.

(Vatican News)

Legfrissebb