Ugrás a tartalomra

Irak: betiltották a "homoszexualitás" szó használatát

A szabály megszegése pénzbírsággal is járhat majd.

Irak hivatalos zászlaja - forrás: worldatlas.com

Arra utasították a médiavállalatokat, hogy ezentúl a "homoszexualitás" szó helyett csak a "szexuális deviancia" szót használhatják.  - írja a Reuters.


Irak hivatalos médiaszabályozója kedden betiltotta az arab államban működő összes média- és közösségi médiavállalat számára a "homoszexualitás" kifejezés használatát, helyette a "szexuális deviancia" kifejezést kell használni - közölte egy kormányszóvivő, és a szabályozó hatóság egyik dokumentumából is kiderül.

Az iraki kommunikációs és médiabizottság (CMC) dokumentumai alapján a "gender" kifejezés használatát is megtiltották, és az általuk engedélyezett valamennyi telefon- és internetes cégek még az alkalmazásokban sem használhatják ezeket a kifejezéseket.

Tüntetők szivárványos zászlókat égetnek Irakban válaszul a dániai és a svédországi Korán-égetésekre - forrás: AFP/Getty images

Egy kormánytisztviselő később azt mondta, hogy a határozat még végleges jóváhagyásra vár.

A szabályozó hatóság "arra utasítja a médiaszervezeteket, hogy a "homoszexualitás" kifejezés helyett a helyes, "szexuális deviancia" kifejezést használják."

- áll az arab nyelvű közleményben.

A kormány szóvivője elmondta, hogy a szabály megsértéséért járó büntetést még nem határozták meg, de az akár pénzbírsággal is járhat majd.

Az elmúlt két hónapban a nagyobb iraki pártok által fokozódtak az LMBTQ-jogokat érintő kritikák, és a síita muzulmán csoportok által szervezett tüntetéseken gyakran égettek szivárványos zászlókat, amellyel a közelmúltbeli svédországi és dániai Korán-égetéseket ellenezték.

Legfrissebb