Ugrás a tartalomra

Indiana állam szenátusa szombaton elfogadta azt az intézkedést, amely a terhesség minden szakaszában és korlátozott kivételekkel megtiltja az abortuszt.

Az állam törvényhozói többórás vitát követően 26-20 szavazattal elfogadták a szenátus törvényjavaslatát.

A törvényjavaslat megtiltja az abortuszt attól az időponttól kezdve, amikor a megtermékenyített petesejt beültetésre kerül a méhbe. Kivételt képeznek, ha az anya élete veszélyben van, valamint nemi erőszak és vérfertőzés esetei, azonban az áldozatnak be kell mutatnia a támadást igazoló dokumentumokat.

A törvényjavaslat szerzője, Sue Glick republikánus szenátor  elmondta, hogy a törvény elfogadása "hatalmas előrelépést jelent államban a meg nem született gyermekek életének védelmében".

"Egy olyan törvényjavaslatot állítottunk össze, amely nem kriminalizálja a nőket, és megvédi azokat a meg nem születetteket, akiknek hangját az elmúlt 50 évben elhallgatták a Roe kontra Wade ügyben"

- tette hozzá.

Az életpárti "Indiana Right to Life" csoport azonban ellenzi a jogszabályt, „mélyen hibásnak” és „gyenge és aggasztó” intézkedésnek nevezve azt.

"A törvényjavaslat számos területen kudarcot vall, beleértve azt is, hogy nem tartalmaz érdemi végrehajtási rendelkezéseket. Ez a törvényjavaslat papíron átmegy az indítványokon, de hiányzik belőle az erő ahhoz, hogy ténylegesen csökkentse az abortuszt Indianában azáltal, hogy felelősségre vonható büntetőjogi következményekkel visszatartja azokat, akik abortuszt végeznek, vagy szándékosan megkerülnék a törvényt.”

– áll a csoport közleményében.

Republikánus és demokrata képviselők is felszólaltak a szavazás előtt a javaslat ellen.

"A nők megérdemlik, hogy megvédjük az életüket és a szabad akaratukat. A szenátus törvényjavaslata mindkettőt tönkreteszi. Szégyelljük magunkat, hogy ezt tesszük"

- mondta Vaneta Becker republikánus szenátor.

Tim Lanane demokrata szenátor is elítélte a törvényjavaslatot. A törvényjavaslat a Ház elé kerül, ahol a javasolt változtatások már a jövő héten megérkezhetnek, amikor a törvényhozók a háromhetes rendkívüli ülés második hetébe lépnek.

Az indianai törvényhozóknak augusztus 14-ig kell befejezniük munkájukat, és ha a két kamara addig nem tud megállapodni, nem marad idő a jogszabályra.

(CBN)

Legfrissebb