Ugrás a tartalomra

India „véletlenül” szuperszonikus rakétát lőtt ki Pakisztánra

Babar Iftikhar, a pakisztáni szolgálatközi közkapcsolatok (ISPR) főigazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón részletezte az incidenst.

Március 9-én 18 óra 43 perckor a Pakisztáni Légierő (PAF) légvédelmi műveleti központja egy nagy sebességgel repülő tárgyat észlelt India területén.

A kezdeti irányból az objektum hirtelen pakisztáni terület felé manőverezett, és megsértette Pakisztán légterét, végül 18:50-kor Mian Channu közelébe lezuhant.

Iftikhar szerint a szóban forgó lövedék „egy szuperszonikus repülő tárgy volt, valószínűleg rakéta, de minden bizonnyal fegyvertelen volt”.

Tariq Zia, a pakisztáni légierő helyettes marsallja március 10-én azt mondta újságíróknak, hogy a lövedék „40 000 láb magasan volt”, miközben a hangsebesség háromszorosával repült.  A rakéta 77 mérföldet utazott be Pakisztán légterébe az északnyugat-indiai Sirsa város kiindulási pontjától.

„Fontos kiemelni, hogy ennek az objektumnak a repülési útvonala számos nemzetközi és belföldi utasjáratot veszélyeztetett – mind az indiai, mind a pakisztáni légtérben”

– mondta Iftikhar csütörtökön.

A pakisztáni külügyminisztérium március 10-én hívta be India ügyvivőjét Iszlámábádba, hogy hivatalos diplomáciai tiltakozást tegyen az eset ellen.

"Az indiai diplomatát tájékoztatták, hogy a repülő tárgy meggondolatlan kilövése nemcsak polgári tulajdonban okozott kárt, hanem emberéleteket is veszélyeztetett a földön is"

- tette hozzá a minisztérium.

Legfrissebb