Ugrás a tartalomra

India: a választások fényében mérséklődhet a hindu nacionaliuzmus

Modi miniszterelnök kénytelen lesz más pártokkal koalícióra lépni.

Kép forrása: Open Doors

Az indiai választások eredménye ismét a Bharatiya Dzsanata Párt (BJP) győzelmét hozta, azonban kisebb támogatottsággal, melynek következtében mérséklődhet a hindu nacionalizmus, de a helyzet a keresztények számára továbbra is kihívásokkal teli.

Az indiai választások az Open Doors beszámolói szerint április 19-én kezdődtek és június 1-jéig tartottak.

Ez volt az emberiség történelmének legnagyobb szavazása, amely több mint 960 millió választót érintett, ami a föld lakosságának több mint 10 százaléka.

A szavazatok számlálása több napig tartott, és az eredmények június 4-ére készültek el. Ismét Narenda Modi miniszterelnök Bharatiya Dzsanata Pártja (BJP) nyert, azonban kisebb támogatottsággal, mint amire az előrejelzések alapján számítani lehetett.

Az indiai keresztények számára ez azt jelenti, hogy tovább reménykedhetnek a hindu nacionalizmus mérséklődésében, amely sok megpróbáltatást okozott nekik az elmúlt évtizedben. A BJP most 240 parlamenti helyet szerzett az 543-ból, ami nem elég ahhoz, hogy önállóan tudjon kormányt alakítani. Összehasonlításul: az előző, 2019-es választáson 300 helyet szerzett a párt. Modi miniszterelnök marad, de kénytelen lesz más pártokkal koalícióra lépni, akik mérsékelni tudják a BJP-re jellemző szélsőségességet.

A Modi-féle BJP és az ellenzéki INDIA pártszövetség közti szoros küzdelem megmutatta, hogy az indiaiak elégedetlenek a jelenlegi politikai helyzettel. Rahul Reddy, az Open Doors munkatársa szerint az ellenzékiek népszerűsége jó hír lehet a vallási kisebbséghez tartozó emberek, így Krisztus követői számára is.

"Úgy tűnik, hogy a választások a BJP-nek kedveztek, de az INDIA-pártszövetség sikere üdvözlendő"

– mondja Reddy.

"Félelmetes kihívójává váltak a kormányzó pártnak, és fej fej mellett haladtak. Mostanra megerősödött egy ellenzék, amely szembeszállhat a kormány önkényével és elnyomásával. Ez a választás igazi ajándék volt a demokrácia szempontjából, hiszen az elmúlt két választási ciklus egyoldalúan részrehajló volt. Ez az eredmény annak a bizonyítéka, hogy a gyűlöletpolitikának leáldozott."

A BJP 2014-ben került először hatalomra, és a vallási türelmetlenség a muzulmánok és keresztények felé jelentősen fokozódott. Priya Sarma, az Open Doors helyi munkatársa úgy véli, az üldöztetések egyáltalán nem véletlenszerűek.

"A keresztények elleni támadások nagyon módszeresek voltak, és csak erősödtek. A lelkipásztorokat hamis vádakkal bebörtönözték, gyülekezetek szűntek meg, és erőszakosan térítettek a hinduizmusra"

- fejtette ki

Szerinte a BJP ideológiája bátorítja a hindu szélsőségeseket, így tettleges erőszakhoz, koholt vádakhoz és tömeges erőszakhoz vezet, általában jogi következmények nélkül.

A választások ideje alatt az erőszak töretlenül nőtt, főként az olyan tartományokban, mint például Manipur, ahol a szélsőségesek rátámadtak a szavazófülkékre és keresztényeket öltek meg. Az indiai gyülekezetek számára a szavazás élet-halál kérdés volt, és változást reméltek.

"Komolyan vették a választást, legtöbbjük szavazott és változásért imádkozott, hogy ne az elmúlt tíz évben kialakult helyzet maradjon meg"

– mondja Sarma.

"Bíznak abban, hogy az eredmény Istentől van, így ő fogja őket megerősíteni, és ő fog gondoskodni róluk a nehéz helyzetekben is."

Bár a választások eredménye jó hírnek tűnik az indiai hívőknek, a keresztényeknek világszerte tudatosítaniuk kell, hogy ez nem azonnal hoz megoldást indiai testvéreik számára. Az Open Doors 2024-es imalistáján India a 11. helyen áll, tehát azon ötven ország között van, ahol a legnehezebb Jézus követőjének lenni. Indiának változatlanul olyan miniszterelnöke van, aki támogatja a hindu nacionalizmust, és magára „Isten küldöttjeként” hivatkozik.

A cikk az Open Doors Magyarorság közreműködésével készült.

Legfrissebb