Ugrás a tartalomra

India a dollárt kikerülve folytatná a kereskedést Oroszországgal

Photo by Naveed Ahmed / Unsplash

Az amerikai dollárt megkerülő mechanizmus várhatóan ezen a héten lép működésbe.

A héten elindulhat az Oroszország és India közötti kereskedelemben a közvetlen rúpia-rubel fizetést lehetővé tévő rendszer – közölte a CNBC-vel szerdán az Indiai Exportszervezetek Szövetségének (FIEO) elnöke, A Sakthivel.

A megállapodás lehetővé tenné India és Oroszország számára, hogy pénzügyi műveleteket hajtson végre az amerikai dollár megkerülésével. Oroszországot gyakorlatilag blokkolják az amerikai valuta használatában az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett nyugati szankciók miatt.

A tisztviselő szerint az indiai kormány dolgozik egy olyan javaslaton, amely lehetővé tenné, hogy öt államosított indiai bank bekapcsolódjon a rúpia-rubel kereskedelmi mechanizmusba, és tárgyalásokat folytat a jegybankelnök és a pénzügyminiszter a bankokkal együtt az ügyben.

A megállapodás lehetővé tenné, hogy az indiai exportőrök továbbra is üzleteljenek Oroszországgal annak ellenére, hogy a szankciók megtiltják Oroszország számára többek között a nemzetközi fizetési mechanizmusok, például a SWIFT használatát.

Ez azt is lehetővé tenné, hogy India továbbra is vásároljon orosz energiaexportot és egyéb termékeket.

Sakthivel szerint az indiai gazdaság profitálhat az Oroszországot sújtó szankciókból, mivel ezek lehetőséget adnak az indiai exportőröknek az orosz piacon való terjeszkedésre.

„Oroszországba nem exportált India eddig sokat, csak a mezőgazdasági és gyógyszertári termékekből. Most, hogy az egész Nyugat betiltja Oroszországot, nagyon sok lehetőség nyílik az indiai cégeknek Oroszországba való belépésre”

– szögezte le.

Az Egyesült Államokkal és az EU-val ellentétben India nem kritizálta Oroszországot az ukrajnai hadművelet miatt, és tartózkodott Moszkva elítélésétől a legutóbbi ENSZ-szavazási fordulókon. Arra a kérdésre, hogy India további kereskedelme Oroszországgal felkelti-e a nyugati haragot, Sakthivel azt mondta, országa „semleges álláspontot” foglalt el az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

„A kormány minden tényezőt figyelembe fog venni. A kormány nagyon óvatosan játszik”

– hangsúlyozta.

(CNBC)

Legfrissebb