0279 Ugrás a tartalomra

Imát kérnek bibliaárusítás miatt elfogott kínai keresztényekért

Egy észak-kínai tartomány keresztényei imakampányt indítottak.

Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

Egy észak-kínai tartomány keresztényei imakampányt indítottak a két éve letartóztatott helyi keresztények jólétéért és szabadon bocsátásáért, akikre hosszú börtönbüntetés vár, mert illegálisan árultak Bibliákat.

A Belső-Mongólia tartományi fővárosában, Hohhotban, a protestáns házi gyülekezetekben március 28-án imakérést terjesztettek fel Wang Honglanért és több keresztényért - jelentette a Bitter Winter, egy online magazin, amely a vallásszabadsággal és az emberi jogokkal foglalkozik Kínában.

Őket 2021 áprilisában tartóztatták le, és "illegális üzlet" működtetésével vádolták meg őket, noha a kormány által engedélyezett kiadó által nyomtatott Bibliákat árultak.

A kommunista Kínában a kormányzati engedély nélkül nyomtatott Bibliák értékesítése bűncselekménynek számít, ami akár 15 év börtönbüntetést is vonhat maga után. Helyi források szerint a kormány legálisnak tartja a Bibliákat, ha a kiadó kapcsolatban áll az államilag szentesített Háromszéki Egyházzal, amely az ország protestáns egyházait irányítja.

A hatóságok azonban azt állítják, hogy egy "legális" Bibliát akkor is lehet "illegálisan" értékesíteni, ha az azt árusítók egy nem engedélyezett vallási szervezethez tartoznak. Honglan és a többi keresztény egy nem bejegyzett házi gyülekezet tagja a városban.

Honglant azzal vádolják, hogy egy "illegális" üzlet kiagyalója volt, amely 40 millió jüan (145 000 USD) értékben adott el Bibliákat. A vádlottak szerint a Bibliákat egy államilag jóváhagyott kiadó nyomtatta Nanjingban, Kína keleti Csiangszu tartományának fővárosában. Azt is tagadták, hogy üzletet működtettek volna, és bármilyen nyereségre tettek volna szert. Azt mondták, hogy adományokat gyűjtöttek a keresztényektől a Bibliák megvásárlására, és azokat olyan szegény keresztényeknek osztották szét, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy Bibliát vásároljanak.

Amíg őrizetben maradtak, a hohhot-i Huimin kerület népbírósága tavaly január 17-re tervezte a tárgyalásukat. Ügyvédeik azonban ellenezték a tervezett időpontot, mondván, hogy nem kaptak elég időt az ügy tanulmányozására. Az imakérésből kiderült, hogy a tárgyalásukat most április végére tűzték ki, és akár három hétig is eltarthat.

(UCA)

Legfrissebb