Ugrás a tartalomra

Így változtatta meg Izraelt október hetedike - Szántó T. Gábor, Megyeri Jonatán

Megyeri Jonatán és Szántó T. Gábor az izraeli társadalom és a diaszpóra zsidóság valláshoz való viszonyulásáról.

Megyeri Jonatán és Szántó T. Gábor az izraeli társadalom és a diaszpóra zsidóság valláshoz való viszonyulásáról.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában mélyreható beszélgetést hallhattunk Megyeri Jonatántól, a Neokohn főmunkatársától és Szántó T. Gábortól, a Szombat főszerkesztőjétől az izraeli társadalom vallásosságának változásairól, különös tekintettel az október 7-i események után.

Izrael vallásosságának növekedése:
A legfrissebb felmérésekből kiderül, hogy az izraeli társadalom egyre vallásosabbá válik. A lakosság jelentős része megerősítette Istenbe vetett hitét, különösen az október 7-ei események után. Ez a tendencia a fiatalabb generációk körében is megfigyelhető, amely hosszú távú változásokat vetít előre Izrael társadalmi és politikai szerkezetében.

"Egy ilyen válsághelyzetben az emberek elkezdenek inkább összetartani, a társadalmi kohézió erősödik, a szolidaritás érzése, ami az izraeli társadalomban mindig erős volt, minthogy fenyegetett helyzetben élő országként tekintenek magukra, ez erősödik egy ilyen helyzetben"

- fejtette ki Szántó T. Gábor, hangsúlyozva a válsághelyzetek közösségformáló hatását Izrael társadalmában.

A diaszpóra és Izrael kapcsolata:
Műsorunkban a diaszpóra és Izrael viszonyának változása is szóba került. A beszélgetés során szakértőink azt állították, hogy a diaszpora zsidóság, különösen az Egyesült Államokban, egyre távolodik Izrael vallásosodó társadalmától. Ez a folyamat kihívásokat és lehetőségeket is egyaránt rejt a jövőre nézve.

"A diaszpóra és zsidóság számára létfontosságú Izrael, egy biztonságot nyújt"

- hangsúlyozta Megyeri Jonatán.

Legfrissebb