Ugrás a tartalomra

Így ünneplik a karácsonyt az üldözött keresztények világszerte

Photo by NASA / Unsplash

Miközben a nyugati keresztények arra készülnek, hogy a karácsonyt minden díszítéssel együtt ünnepeljék, a világ más részein a hívő emberek arra kényszerülnek, hogy szinte láthatatlanul ünnepeljenek.

Nincsenek énekversenyek vagy éjféli misék, és néhányan talán az év első és egyetlen vallásos összejövetelére várnak. Aztán vannak olyanok, akik még csak nem is találkozhatnak együtt, kénytelenek a televízióban feliratozott imákat hallgatni, hogy senki ne hallja, ahogyan kifejezik Istenbe vetett hitüket.

Rebecca Coatsworth, az Open Doors - a világszerte a keresztényüldözések ellen küzdő jótékonysági szervezet - munkatársa elmondta a Premier Christian Newsnak, hogy a keresztények világszerte hogyan töltik majd a karácsonyt.

Egyiptom

"A hagyományos keresztény közösségek, mint például a kopt egyház, meglehetősen szabadon ünnepelhetik a karácsonyt. (...) Tarthatnak énekes istentiszteleteket, templomba járhatnak, feldíszíthetik az otthonaikat.

-mondta.

"Az iszlámból áttért keresztények, akik vidéki, nagyrészt muszlim többségű közösségekben élnek, nem ünnepelhetik nyíltan a karácsonyt, a gyerekek nem beszélhetnek róla az iskolában. Ők a karácsonyt a felfedezéstől való félelem miatt otthon, titokban ünneplik.

-mesélte.

"Egy 12 éves fiú megosztotta velünk, hogy úgy ünneplik a karácsonyt, hogy éjszaka fennmaradnak, és megnézik a karácsonyi éjszakai imát a tévében, de ügyelnek arra, hogy a hangerőt teljesen lehalkítsák, hogy a szomszédok ne halljanak semmit."

-mondta.

Banglades

"Az iszlámból, a hinduizmusból áttért keresztények küzdenek azért, hogy szabadon ünnepelhessék a karácsonyt. Gyakran kirekesztve és elszigetelve találják magukat a közösségeikben. Különösen a vidéki területeken gyakran előfordul, hogy a keresztény családok az egyetlen keresztény család a közösségben. Így gyakran találják magukat elszigetelve és kirekesztve. A szomszédaik ok nélkül veszekednek velük."

-számolt be.

"A karácsonyi időszakot nagyon nehéz lehet nyíltan megünnepelni, ezért az Open Doors bangladesi partnerei azonosítják ezeket a családokat, és összehívják őket, és hatalmas karácsonyi ünnepségeket rendeznek, ahol a keresztények összejöhetnek, közösséget vállalhatnak egymással, imádkozhatnak, énekelhetnek, ajándékokat cserélhetnek, és ez egy igazán örömteli időszak számukra."

- tette hozzá.

Irán

"Ismétlem, nincsenek nyilvános templomok az iszlámról áttért keresztények számára. Nem találkozhatnak nyilvánosan. Ezért titkos házi gyülekezetekben találkoznak, amelyeket mindig az iráni titkosrendőrség razziái fenyegetnek."

-mondta.

"A karácsony különösen veszélyes időszak a keresztények számára, mert a hatóságok fokozzák a kémkedést, fokozzák a keresztények megfigyelését. Tehát a karácsonyi ünnepek megünneplése karácsonykor nagyon veszélyes és kockázatos dolog a keresztények számára."

-emelte ki.

"Sok keresztény kreatívan kezeli a dolgot. Más alkalmakat találnak az ünneplésre, amelyek szinte álcaként szolgálnak a karácsony megünneplésére. Így egy keresztény nő elmondta, hogy a lánya születésnapján, januárban ünneplik a karácsonyt, így össze tudják hívni a családot, össze tudnak jönni a gyülekezetbe egyfajta kis csoportokban, és képesek énekelni, ajándékot cserélni és együtt ünnepelni a karácsonyt, de van egy fedősztorijuk."

- mondta.

(Premier Christian News)

Legfrissebb