Ugrás a tartalomra

Jelentés: évtizedek óta kiterjedt hálózattal rendelkezik a Hamász az USA-ban

1993-ban az FBI lehallgattott egy philadelphiai Hamász találkozót.

A Hamász nevű terrorszervezett terroristái - Kép forrása : Mahmud Hams | Afp | Getty Images

A George Washington Egyetem (GWU) szélsőségességről szóló programjának új jelentése részletezi, hogy a Hamásznak évtizedek óta kiterjedt támogató hálózata működik az Egyesült Államokban- számol be a The Christian Post.

Az október 13-án közzétett jelentésben, amelyet Lorenzo Vidino, a szélsőségesség elleni program igazgatója kifejtette, hogy a Hamász számára "adománygyűjtést és propagandaterjesztést" végző egyének és hálózatok már az 1980-as évek óta jelen vannak az Egyesült Államokban.

A jelentés beszámol arról, hogy a hálózat hivatalosan 1988-ban alakította meg az American Palestine Commitee-t (APC), melynek céljai között szerepelt "növelni a Hamász számára a pénzügyi és erkölcsi támogatást", "ellenállást kifejteni a feladásra szóló megoldásokkal szemben" és a zsidók elleni uszítás.

Az APC számos nyilvános szervezetet hozott létre, amelyek többsége Chicagóban, Dallasban és Washingtonban működtek. Ezek közé tartozott az általános feladatokat ellátó Islamic Association for Palestine (IAP), a pénzügyekért felelős részleg, az Occupied Land Fund ( később Holy Land Foundation,azaz HLF), valamint az agytröszt részleg, a United Association for Studies and Research (UASR).

Palesztin tüntetők az Egyesült Államok utcáin - Kép forrása: pbs.orgHaA

A jelentés arról is beszámol, hogy 1993-ban az FBI lehallgatta az Egyesült Államokban működő legfelsőbb Hamász aktivisták egyik philadelphiai találkozóját, melynek célja az volt, hogy megerősítsék a terrorszervezet támogatottságát, és meggátolják, hogy terrorista szervezetnek minősítsék őket az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államokban működő Hamász aktivisták egyetértettek abban, hogy a legjobb taktika a szervezetükhöz való tartozás és szándékaik elrejtése a negatív következmények elkerülése érdekében.

"Esküszöm Allahra, hogy a háború megtévesztés"

– mondta Shukri Abu Baker vezető a találkozón.

"Megtéveszteni, álcázni, úgy tenni, mintha távoznál, miközben éppen feléjük tartasz. Csapd be az ellenségedet.
"Ne tűzzünk ki nagy iszlám zászlót, és ne beszéljünk barbárul"

–tette hozzá, majd rávilágított az álcázás taktikájának lényegére:

"Ha a dolog megtörténne (a Hamászt 1997-ben betiltották az USA-ban) akkor mi továbbra is a fronton maradunk, akkor hasznot húzhatunk az új eseményekből ahelyett, hogy minden szervezetünket lelepleznénk."
A Holy Land Foundation-t 2001-ben bíroság elé állították, mert 12,4 milliárd dollárt folyósítottak a Hamásznak. Kép forrása: Ronald Martinez/Getty Images

A jelentés azt is megjegyezte, hogy az APC-vel kapcsolatban álló kulcsfigurák továbbra is aktívak annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kormánya büntetőeljárásokkal, és a fedőszervezetek bezárásával megpróbál lecsapni a Hamászt támogató hálózatokra.

"Mégis, az amerikai székhelyű Hamász hálózatok és egyének, és az APC aktivistái közül sokan még mindig részt vesznek a Hamász támogatásának különböző formáiban (bár néha tisztán politikai és nem anyagi) a Hamász számára"

- állítja a jelentés.  

A HLF-et 2001-ben külföldi terrorista szervezetnek nyilvánították, és vezetőit bíróság elé állították, mert 12,4 millió dollárt folyósítottak a Hamásznak.

"Az APC bármely tagja és az 1993-as philadelphiai találkozó résztvevői az évek során új struktúrákat hoztak létre, hogy támogassák a Hamászt"

– írja jelentés.

"Míg néhányuk az adománygyűjtésre fókuszálnak, mások inkább politikai és oktatási erőfeszítésekre összpontosítottak.”

A múlt héten 19 republikánus törvényhozó egy levélben követelte, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma és Belbiztonsági Minisztériuma vonja vissza a vízumokat és toloncolja ki azokat a külföldi állampolgárokat, akik támogatják a Hamászt.

Legfrissebb