Ugrás a tartalomra

Kenya: egyre több a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma

Több mint 20 ezer áldozatról számoltak be 2022-ben.

Nők kenyai népviseletben. - Kép forrása: Flickr

A "Silenced women" (elhallgattatott nők) című úttörő tanulmány rávilágít a 2016 és 2023 között Kenyában a partnerük vagy családtagjaik által megölt nők áldozatainak számára.


A tanulmány által vizsgált 500 eset 75 százalékában a gyilkosok az áldozatok által ismert személyek - intim partnerek, rokonok vagy barátok - voltak. Az esetek közel kétharmadában a férjek vagy barátok voltak az elkövetők, és mindössze 15 százalékában álltak idegenek a gyilkosságok mögött.

A gyilkosságok gyakran családi veszekedésekből erednek, az emberölések mintegy 80 százaléka ilyen eseményekre veethető vissza. Az elemzés arra is rámutat, hogy a nőgyilkosságokat gyakran megelőzi a családon belüli erőszak, amely összhangban van az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) megállapításaival.

Az UNODC és a UN Women által közzétett jelentés szerint 2022-ben Afrikában regisztrálták a legnagyobb "abszolút számban a nők intim partnereivel és családtagjaival kapcsolatos gyilkosságokat"

A becslések szerint 20 ezer áldozattal; 18 400 áldozatról számoltak be Ázsiában; 7900-ról Amerikában, 2300-ról Európában; és 200-ról Óceániában.

Irene Kibagendi, az AEA Női Bizottságának ügyvezető igazgatója a tanulmányra reflektálva megjegyezte, hogy a nők elleni erőszak miatt otthon sem érezhetik magukat biztonságban a nők.

"Ennek a kegyetlen és szándékos cselekedetnek a végkimenetele, amelyet sok nő és lány átél, az emberéletre nézve rablótámadás, figyelembe véve az embertelen folyamatot, amely traumát, félelmet, gyötrelmet, lelki és fizikai elszigeteltséget okoz órákon vagy napokon keresztül, mielőtt végül megölik őket. Ez eléggé elkeserítő"

- mondta Kibagendi, valamint elítélte ezeket a cselekményeket, és sürgős beavatkozásra szólította fel a kormányt.

Jackson Ole Sapit, a kenyai anglikán egyház érseke a közfelháborodással kapcsolatban gyorsított vizsgálatot sürgetett a közelmúltban történt és ismétlődő gyilkosságok ügyében.

"Az elfogottakkal szemben kemény intézkedéseket követelünk, hogy soha ne térhessenek vissza a gyermekeink közé a társadalomba."

A neves kenyai újságíró, John Allan-Namu az X-en (korábban Twitter) elmondta, hogy a nőgyilkossági történetekről szóló sokéves tudósítása során egy nyugtalanító mintát fedezett fel:

"ha van olyan kapcsolat vagy házasság, amelyben következetesen bántalmazás történik, az gyakran az adott nő halálával végződik".

Megjegyezte továbbá, hogy az adatok korlátozottsága, az egyenlőtlen hírközlés és az egyes régiókban tapasztalható aluljelentések miatt a számok magasabbak lehetnek.

(Christian Post)

Legfrissebb