Ugrás a tartalomra

NGO-k állnak az IDF elleni amerikai szankciók mögött?

Nem kaphatnának amerikai fegyvereket, és nem vehetnének részt semmilyen amerikai finanszírozású tevékenységben.

Soros György . Kép forrása: FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images

Az IDF egyik harci egységét fenyegető, állítólag az Egyesült Államok által bevezetni kívánt szankciók, szélsőséges politikai NGO-k összehangolt kampányának köszönhetőek.

A DAWN (Democracy for the Arab World Now), egy amerikai székhelyű civil szervezet - amely nemzetközi fórumokon „letartóztatási parancsot kért izraeliek ellen” - szolgáltatta az úgynevezett bizonyítékokat, amelyek az amerikai külügyminisztérium által az Izraeli Védelmi Erők egyik zászlóalja ellen várható szankciókat igazolják – számol be a neokohn.

„Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma által az IDF harci egységei és egyének ellen bevezetendő szankciókról szóló jelentések közvetlenül a szélsőséges politikai NGO-k összehangolt kampányának köszönhetőek”

– nyilatkozta Gerald Steinberg, az NGO Monitor alapítója és elnöke a JNS-nek.

„Jelenleg a vezető NGO a DAWN, egy amerikai székhelyű szervezet, amely október 7-e óta fokozta az izraeli tisztviselők elleni jogi támadásait”

– mondta.

2022 októberében a DAWN benyújtotta a Külügyminisztériumhoz a Leahy-törvényt az izraeli Netzach Yehuda zászlóalj ellen állítólagos „szisztematikus és széles körű visszaélések” miatt.

💡
A Leahy-törvény két olyan rendelkezésre utal, amely megtiltja, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújtson olyan külföldi erők egységeinek, amelyek emberi jogi jogsértések elkövetésében érintettek.

Vasárnap az IDF közölte, hogy egyelőre nincs tudomása a Biden-kormányzat által a zászlóalj ellen bevezetett szankciókról, de figyelemmel kíséri a helyzetet.

„Az elmúlt hetekben az izraeli állampolgárokkal szembeni szankciók bevezetése ellen dolgoztam, többek között az amerikai kormány magas rangú tisztviselőivel folytatott beszélgetéseim során”

– írta Netanjahu a közösségi médiában szombaton, valamint hangsúlyozta:

„Az általam vezetett kormány minden eszközzel fel fog lépni az ilyen lépések ellen”.

Ha Washington szankciókat hoz az IDF egysége ellen, az lenne az első alkalom, hogy az Egyesült Államok ilyen lépést tesz az izraeli hadsereggel szemben.

A szankciók értelmében a Netzach Yehuda elnevezésű zászlóalj nem kaphatna amerikai fegyvereket, nem gyakorlatozhatna amerikai katonákkal, és nem vehetne részt semmilyen amerikai finanszírozású tevékenységben.

A DAWN-t 2022-ben indították útjára, és egy 2021-es amerikai hírszerzési jelentés szerint a 2018-ban Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg parancsára meggyilkolt, a Muszlim Testvériséget támogató szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi volt az ötletgazdája.

A DAWN jelenlegi ügyvezető igazgatója, Sarah Leah Whitson aláírta egy január 17-én kelt nyílt levelet, amelynek címe: „Globális támogatás Brazília támogatására Dél-Afrika ICJ-hez benyújtott petíciójához”.

Esam Omeish, a DAWN elnökségi tagja, a Muszlim Amerikai Társaság (MAS) korábbi országos elnöke, amelyet a szövetségi ügyészek szerint „a Muzulmán Testvériség amerikai karjaként alapítottak”.

Egy másik elnökségi tag, Nihad Awad, társalapítója volt az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának (CAIR), amelyet szintén a Muzulmán Testvériség fedőszervezeteként azonosítottak.

A DAWN finanszírozása homályos, de az NGO Monitor több forrást is azonosítani tudott,

köztük Soros György Nyílt Társadalom Alapítványát, a Ford Alapítványt, a Rockefeller Brothers Fundot és az Arca Alapítványt.

„Az a tény, hogy a DAWN 2,1 millió dolláros bevételének csak 44 százaléka átlátható, kérdéseket vet fel a fennmaradó 56 százalékkal kapcsolatban. Nem zárható ki, hogy az külföldi kormányzati forrásokból származik”

– mondta Steinberg.

(neokohn)

Legfrissebb