Ugrás a tartalomra

Idaho: törvénybe foglalták a férfi és a nő fogalmát

Egyértelművé tették, hogy csak két nem létezik: férfi és nő.

Photo by Tim Mossholder / Unsplash

Idaho állam kormányzója törvénybe iktatott egy olyan intézkedést, amely kimondja, hogy csak két nem létezik.


Idaho republikánus kormányzója, Brad Little kedden írta alá a 421. számú képviselőházi törvényt. Az intézkedés, amelyet a republikánusok által irányított képviselőház 54-14 arányban hagyott jóvá februárban, és amelyet a republikánusok által irányított szenátus 26-8 arányban fogadott el április 10-én, Idaho állam törvényeit módosítja a "nem" fogalmának meghatározása érdekében, egyértelművé téve, hogy csak két nem létezik: férfi és nő.

A törvényjavaslatban szereplő megfogalmazás "Idaho állam összeállított törvényeire, szabályaira és politikájára" vonatkozik.

Az intézkedés a "nemet" úgy határozza meg, mint "az egyén biológiai nemét, amely vagy férfi vagy nő".

A hímnemű személyt olyan egyénként határozza meg, akinek

"van, volt, lesz, vagy - fejlődési vagy genetikai rendellenesség vagy baleset nélkül - lenne olyan reproduktív rendszere, amely valamikor spermiumot termel, szállít és használ fel a megtermékenyítéshez".

Eközben a jogszabály a nőt úgy határozza meg, mint aki

"rendelkezik, rendelkezett, rendelkezni fog, vagy - fejlődési vagy genetikai rendellenesség vagy baleset nélkül - rendelkezne azzal a reproduktív rendszerrel, amely valamikor petesejteket termel, szállít és használ fel megtermékenyítés céljából".

Tisztázza, hogy a "fiú" kifejezés "kiskorú emberi férfira" vonatkozik, míg az "apa" szó "férfi szülőre" vonatkozik.

Másrészt az intézkedés kimondja, hogy a lány' kiskorú emberi nőnemű személyt jelent", míg "'anya' női szülőt jelent".

Továbbá, amikor a "nem" kifejezés nem tekinthető a nemi identitás, a belső nemi érzés, a megélt nem, a nemi kifejezés vagy a nemi szerep szinonimájának" - teszi hozzá a törvényjavaslat.

A jogszabály szerint az emberi nem

"a fogantatáskor genetikailag meghatározott és a születéskor általánosan felismerhető, megváltoztathatatlan biológiai és fiziológiai jellemzők, különösen a kromoszómák és a belső és külső reproduktív anatómia alapján, amelyek az egyént férfiként vagy nőként határozzák meg",

A jogszabály elején található jogalkotói szándéknyilatkozat kimondja, hogy

"az emberi lényekben két, és csakis két nem létezik: férfi és nő", és hogy "minden egyén vagy férfi vagy nő".

Hangsúlyozva, hogy "az egyén neme a születéskor vagy azt megelőzően megfigyelhető vagy klinikailag igazolható", az intézkedés azt állítja, hogy "az egyén neme semmilyen esetben sem határozható meg kikötés vagy önazonosítás alapján".

"A nem, a férfi, a nő és a kapcsolódó fogalmak meghatározását övező zavar és kétértelműség akadályozhatja az egyén azon törekvését, hogy egyenlő bánásmódban részesüljön a törvény alapján"

- magyarázza a jogszabály.

Hangsúlyozva, hogy "a két nem jogi egyenlősége nem jelenti azt, hogy a nemek azonosak egymással vagy minden tekintetben azonosak", a törvényjavaslat fenntartja, hogy "a nemek közötti fizikai különbségek miatt létrehozott, vagy a nemek közötti fizikai különbségek alapján szervezett különálló létesítmények, (például mosdók) lakhatási megállapodások, illetve sportcsapatok, programok vagy ligák nem jelentenek a törvény értelmében egyenlőtlen bánásmódot".

(CP)

Legfrissebb