Ugrás a tartalomra

Humanoid robotok gyártásába kezdett egy szingapúri vállalat

Idővel az idősgondozásban és a háztartásokban is alkalmaznák.

GR-1 nevű humanoid robot - Kép forrása: Fourier Intelligence

A Fourier Intelligence a napokban bejelentette, hogy megkezdte első intelligens, emberszabású humanoid robotja gyártását - számol be a PC Forum.


A GR-1 nevű szerkezet saját multimodális mesterséges intelligenciával rendelkezik, képes dolgokat felismerni, szóban is lehet utasítani, de távirányításos módban is használható.

Az emberszabású robot 1.65 méter magas és mintegy 55 kg-ot nyom. Végtagjaiban és testrészeiben összesen 40 szabadságfokkal rendelkezik, ízületi moduljai pedig akár 300 Nm csúcsnyomaték előállítására is képesek. A GR-1 meglehetősen gyorsan,

mintegy 5 km/h sebességgel tud járni, és akár 50 kg súlyú terhet is tud cipelni közben.

A robotra gyártó a fején, sőt, a törzsén is mélységérzékelő kamerákkal látta el, aminek köszönhetően az képes nem csak környezetét felmérni, de embereket és tárgyakat is felismerni. A GR-1 vizuális algoritmusai lehetővé teszik a robot számára, hogy automatikusan kikerülje az akadályokat, és előre megtervezze az utat is. A robot kezei 11 szabadságfokkal rendelkeznek, és lehetővé teszik tárgyak biztonságos megragadását is. 

A Fourier Intelligence nevű vállalat GR-1 nevű robotja a

A GR-1 a kamerák mellett mikrofonjával is képes hangokat, sőt, beszédet is érzékelni, kijelzőjén pedig információkat megjeleníteni. Ezeknek, valamint a gyártó által "integrált érzelmi AI-modul"-nak nevezett áramkör segítségével

interaktív módon, közvetlenül is tud az emberekkel kommunikálni, illetve azoktól parancsokat fogadni.

A ChatGPT-t hasonlító multimodális modelljének segítségével összetett parancsokat is meg tud érteni, és az annak elvégzéséhez mozgássorozatot legenerálni.

A robot flottakezelő szoftverrel is együttműködik, így a felhasználók több GR-1 egységet is koordinálhatnak egy központi pontról, és összetett feladatokat több különböző egység között is megoszthatnak, illetve nyomon követhetik az egyes robotok mozgását.

A Fourier szerint a GR-1 alkalmazható lehet a katasztrófaelhárításban, de az idősgondozásban, sőt, a háztartásokban is majd idővel. 

Legfrissebb