0279 Ugrás a tartalomra
Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom elnöke, Varga-Damm Andrea, a Reformerek Párt elnöke és Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezetőhelyettese.

A Hit Rádió legfrissebb adásában Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese, Székely Sándor volt parlamenti képviselő, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, valamint Varga-Damm Andrea volt országgyűlési képviselő, a Reformerek Párt elnöke is nyilatkozott a nagy port kavart választási kampánypénzekkel kapcsolatban.

Adásunkban elsőként Ungár Péter, az LMP vezetőjének azon nyilatkozatáról kérdeztük az Kanász-Nagy Mátét, amelyben kártékony politikusnak nevezte Márki-Zay Pétert.

"Az egészen biztos, hogy tavaly Márki-Zay Péterrel kudarcot vallottunk "

- mondta Kanász-Nagy, aki kiemelte, hogy akkor sem tudtak azokról a forrásokról, amelyekkel kapcsolatban a múlt héten dermesztő fejlemények kerültek napvilágra.

"Az LMP részéről mi ugye elfogadhatatlannak tartunk minden olyan kampányfinanszírozást, ami átláthatatlan és vagy külföldi források bevonásával történik"

- szögezte le a frakcióvezető helyettes, aki úgy véli, hogy ezek a források egyfajta jogi kiskaput kihasználva a civil szervezeteken keresztül érkezhettek, amely elmondása szerint bár törvényesnek mondható, de a legkevésbé sem etikus.

"Ezek a külföldről érkező források arra alkalmasak, hogy különböző külföldi erők valamiféle befolyást próbálnak gyakorolni a választásra"

- fejtette ki, valamint hozzátette, hogy az ellenzéknek is érdeke, hogy például a 99 Mozgalommal kapcsolatos gyanúk tisztázása érdekében is megtörténjen az elszámolás.

Székely Sándor elmondása szerint évek óta tart az ellenzéki liberális pártok, szervezetek, illetve politikusok ellen irányuló "leszámolásféleség."

"Ennek egyetlen nyertese van, Orbán Viktor és a Fidesz"

- állította Székely, aki szerint a Parlamentben jeleng 3-4 szervezet úgy próbál labdába rúgni, hogy gyakorlatilag nincs mögöttük társadalmi támogatottság, és valójában "az életükért küzdenek", ez azonban a Demokratikus Koalícióról és a Momentumról nem mondható el véleménye szerint, akik arra törekszenek, hogy ezek a pártok megszűnjenek.


Úgy tűnik, az ellenzéki összefogásban szereplő pártok most valahányan szeretnék minimalizálni saját felelősségüket, azonban Székely szerint ez nem ilyen egyszerű.

"Nagyon nehéz elképzelni azt a szituációt, hogy a kampányt irányító 15-20 ember ne tudja, hogy honnan van pénz a megrendelt plakátokra, Youtube-reklámokra"

- fogalmazott a volt parlamenti képviselő.

Varga-Damm Andrea szerint minden pártnak figyelembe kellene vennie a pártfinanszírozási szabályokat, mikor elindul egy választáson, amelyek véleménye szerint Magyarországon meglehetősen szigorúak.

"Ez az Állami Számvevőszék felügyelete alatt áll, amely mindig megtalálja azokat a szabálytalanságokat, amelyekkel súlyos milliókra tudják büntetni a pártokat"

- mondta.

"Ehhez képest mi történt? Egy interjúban Márki-Zay Péter elmondja, hogy több milliárd forint érkezett az Egyesült Államok területéről az ő mozgalmának számlájára, hogy a 22-es választásra az ellenzéki összefogásnak legyen elegendő pénze kampányolni"

- számolt be a pártelnök. Bár az ellenzéki pártok tagadják, hogy bármit tudtak volna ezekről a pénzekről, Varga-Damm elmondta, hogy a jogszabály rendelkezései szerint ez akkor is tiltott pártfinanszírozásnak számít, és fennáll a valószínűsége annak, hogy az érintett pártok meg is kapják majd a milliárdos nagyságrendű bírságot.

Karácsony Gergely, főpolgármester a kérdéses kampánypénzekkel kapcsolatban azzal állt elő egy általa tett nyilatkozatban, hogy a külföldi valutában érkezett pénzek külhoni magyarok általi mikroadományokból gyűltek össze. Ez az állítás azonban további kérdéseket vethet fel Varga-Damm szerint.

"Borzasztó, hogy nem gondolják végig, mit beszélnek"

- fejtette ki véleményét a volt orsszággyűlési képviselő.Legfrissebb