Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.05.08.
Cserpes Abigél Sára

Zebrán átkeléshez túl fiatal, nemváltó műtéthez elég érett

AFP

Több száz 14 éven aluli gyermeket gázoltak halálra Amerika szerte 2014-ben, további ezrek szenvedtek sérüléseket hasonló incidensekben. Ugyanez a korosztály nemváltóz műtétről már dönthet.

A 14 éven aluli gyerekek nem rendelkeznek kognitív képességekkel és józan ítélőképességgel, melyek lehetővé tennék, hogy biztonságosan átkeljenek az úttesten - áll az Iowai Egyetem frissen publikált kutatásában. Amerikai Gyerkmekgyógyászati Akadémia (AAP) is publikált egy részletet ebből - amit több orvos ironikusnak talált, mivel a szervezet egyébként támogatja a fiatal transzneműek kezelését.

„Ugyanaz az AAP állítja, hogy ez a korosztály vagy még ennél fiatalabb gyerekek is eltudják dönteni,hogy rossz testbe születtek vagy sem”- jegyezte meg Michelle Cretella. "Az AAP úgy ítéli meg, hogy ezek a gyerekek elég fejlett kognitív képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy hozzájáruljanak pubertásblokkolókhoz, mérgező hormonokhoz, de akár nemváltoztató műtéten is részt vehetnek” - tette hozzá az Amerikai Gyermekgyógyászati Kollégium tagja.

Cretella szerint semmi új nincs abban, hogy a fiatal korosztályt értelmileg éretlennek tartja a társadalom és az orvosszakma: többek között ezért állították fel a jogalkotók a vezetésre, szavazásra, hadseregbe vonulásra vagy akár cigaretta- és alkohol vásárlására vonatkozó korlátozásokat is.

Ezeket a kognitív korlátoltságokat gyakran nem veszik figyelembe a transznemű kezelések támogatása során. Norman Pack, a bostoni gyermekkórház orvosa például felvállaljan a fiatalabb korban is alkalmazza a pubertás blokkolók adagolását, a fiúknál 12-14, míg a lányok esetében akár már 10-12 éves kor körül is.

„Nyílvánvalóan a kognitív éretlenség akadályt jelent a zebrán való átkelésnél, de a nemiváltás eldöntésénél nem”- mutatott rá az ellentmondásra Michelle Cretella.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2019 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.