Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2018.04.10.
Domahidy Anna

Új kormány lesz, de a kulcspozíciók maradnak

hirzona24.com

A Hit Live adásában Csuhaj Ildikóval, az ATV főmunkatársával jártuk körbe a választások után kialakult belpolitikai helyzetet.

A Fidesz megmaradt továbbra is mint néppárt, az ellenzék marginalizálódott és a szétesés szélére került, több listavezető politikus is lemondott. Gőgös Zoltánnal és Vona Gáborral ellentétben Karácsony Gergely nem vonul vissza végleg a politikától, de parlamenti mandátumáról ő is lemondott.

Az ellenzék szemben a Fidesszel nem készült B tervvel. Kormányváltó hangulatról beszéltek, biztosra vették a győzelmet. Újhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője például, fórumot tartott Lezsák Sándor Fideszes képviselő körzetében, amelyen körülbelül ötvenen vettek részt. Az ellenzéki politikus ezt ellenfele bukásának könyvelte. Vasárnap azonban Lezsák Sándor nagy fölénnyel (60 százalék fölötti eredménnyel) győzött, a számításaik nem jöttek be.

Az ellenzéknél hiányoztak a konkrét politikai üzenetek, a visszalépések nem működtek, a választások eredménye alapján egyharmad támogatottságuk sincsen, ellenben a kormánypárt mandátumainak száma még nőhet. Jelenleg három részből tevődik össze az ellenzék: egy egymással rivalizáló balliberális oldalból, egy összezavarodott vezér nélküli Jobbikból és egy, a visszalépés elmulasztása miatt bűnbaknak ítélt LMP-ből. Kérdéses, hogy mikor jön létre az egységes, ellenzéki tabló.

Többekben felmerült a csalás kérdése. Az újraszámlálás ugyan törvényes lenne, (ahogyan erre 2002-ben sor került) de ha akár még egy bizonyos százalékban is történt volna szabálytalanság, akkor is olyan hihetetlen arányú a győzelem, hogy a csalást sem technikailag sem egyéb más módon nem lehetett volna kivitelezni. Emellett a szavazatok háromszoros kontrollon mennek keresztül, mire megállapítják a végeredményt. Ennek ellenére, ha komoly okuk van csalást feltételezni és vannak bizonyítékaik, akkor az LMP és a DK kezdeményezheti az újraszámlálást.

A Jobbik esetében Vona Gábor nemcsak a pártelnökségéről, hanem a parlamenti mandátumáról is lemondott, komoly zavart okozva ezzel a pártban. Minden bizonnyal nem volt más választása. Egy biztos, hogy Simicska a Jobbikra tett. A széleskörű támogatottsághoz feltételeket szabhatott, ez a vereség esetében a távozást jelenthette. Ha mecénások nélkül továbbra is szeretnének benn maradni a parlamentben, akkor újra radikalizálódniuk kell, és újra ki kell húzniuk a szélsőjobb oldalra – fejtette ki az ATV főmunkatársa.

Orbán Viktor, nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nem folytatja az eddigieket: új kezdet, új emberek és új kormány lesz. Dinamikát kell hozni a kormányzásba, stabilitást, frissítést, fiatalokat, színeket. A négy évvel ezelőtti nemzetközi sajtótájékozatóval ellentétben most határozottan beszélt az új kormányról, amelyet egy egyszerű biztos többségre szabtak. Ez is mutatja, hogy a kétharmad egy új nyitány volt, nem voltak benne biztosak.

Pintér Sándor és Varga Mihály biztosan maradnak. Szijjártó Péter továbbra is megmarad jelenlegi posztján, mint külgazdasági és külügyminiszter. Novák Katalin pedig az első női miniszter lehet az Orbán-kormányban, aki a családügyekkel és demográfiával foglalkozik. Ez azt jelentené, hogy az EMMI nem marad meg abban a struktúrában, amelyben az elmúlt hat évben Balog Zoltán vezetése alatt működött. Balog Zoltán, ha szeretné, akkor mint polgári Magyarországért felelős személy Orbán Viktor környezetében tevékenykedhet.

Lázár János is választhatja a visszatérést, az új kormányban. Matolcsy György szeretne új víziókkal nemzetgazdasági stratégiát alkotni, ebben az esetben Varga Mihály lenne pénzügyminiszter. Kósa Lajos visszatérését, mint modern városokért felelős miniszter, nem látják reálisnak. Bajkai István, Erzsébetváros Fideszes alpolgármester neve is forog még az esélyesek listáján.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2019 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.