Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2018.05.08.
Domahidy Anna

Tovább nő a perzsa befolyás Izrael közvetlen szomszédjánál

vigyazo.blog.hu

A Hezbollah nyerte meg a libanoni parlamenti választásokat. A témában Csicsmann László, közel-kelet szakértő adott bővebb tájékoztatást a Hit Rádiónak.

2009-ben volt utoljára parlamenti választás a térségben. Libanonnak egy sajátos, felekezeti, más néven konfesszionális politikai rendszere van. Ez azt jelenti, hogy a parlamenti választást és a parlamenti helyeket a felekezeti arányok alapján határozzák meg. A fele keresztény, a fele muszlim kell, hogy legyen. Ezzel kapcsolatosan vesztek össze a felek egymással.

Továbbá a Szíriai válság begyűrözött az országba, olyannyira, hogy minden negyedik libanoni lakos háborús menekült. Az említett politikai és Szíriában kibontakozó válságnak köszönhetően nem került sor eddig választásokra. A közel-keleten ez egy gyakori példa, hogy – bár nem túlzottan demokratikus –, de meghosszabbítják a kormányzási ciklust – vázolta fel a szakértő.

Hivatalos eredményeket még nem lehetett látni, de Haszan Naszrallah sejk már bejelentette, hogy történelmi győzelemre került sor. A részvételi arány 49 százalékos volt, az eredmény nem meglepő. Két nagy politikai blokk van Libanonban, a Hezbollah vezette szövetség és a Jövő csoport. Ezeken belül találunk kisebb síita és keresztény csoportokat, de igazából a két nagy oldal méretette meg magát.

A Hezbollah győzelmével, Irán érdekei jobban fognak majd érvényesülni. A szakértő szerint egy olyan nagykoalíciós egységkormány fog megalakulni, amely – mivel ideológiailag eltérő csoportokat is magába tömörít – bénult lesz. Az országban tradicionálisan a miniszter szunnita, az elnök maronita keresztény és síita a parlament elnöke.

A győztes Hezbollah klasszikusan egy terrorszervezet. Dél-Libanonban a síiták lakta területen nemcsak politikailag, hanem katonailag is fönntartja a rendet. De elviekben „libanonizálódott”, függetlenítette magát Irántól (bár a perzsa állam befolyása továbbra is jelentős) és ezzel együtt elkezdett politikai és szociális kérdésekkel foglalkozni. A 2006-os izraeli-libanoni háborúban is bebizonyosodott, hogy a Hezbollah több mint egy katonai szervezet, hiszen Izraelnek nem sikerült fölszámolni az infrastruktúráját.

A két ország között Csicsmann László szerint jelenleg a szíriai konfliktus jelenti a nyílt szembenállást. Izrael számára biztonságpolitikai kockázatot jelent Iránnak a Hezbollah felfegyverzésén keresztül megvalósuló szervezkedése Libanonban. Ezért is mérnek légicsapásokat a fegyverszállítmányokra.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2019 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.