Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2018.07.09.
Aczél Dániel

Orbán Törökországban: Erdogan bebetonozta hatalmát

marketwatch.com

Június 24-én tartották Törökországban az államfői és parlamenti választásokat. A korábbi alkotmánymódosítás értelmében rendkívül megerősödő államfői székért folytatott küzdelmet 52,59 százalékos eredménnyel Recep Tayyip Erdogan nyerte. A ma rendezett beiktatási ceremónián Orbán Viktor is részt vesz. Ennek kapcsán Egeresi Zoltán Törökország szakértőt kérdeztük a Hit Live című műsorunkban.

Egeresi Zoltán a Hit Rádiónak elmondta, hogy Orbán Viktor részvétele az új török államfő beiktatásán nem meglepő, hiszen a magyar- török kapcsolatok, mind diplomáciai, mind gazdasági téren jók. Hozzátette azt is, hogy a két politikus személyes viszonya is alapvetően jó, többek között annak köszönhetően, hogy Orbán Viktor több Európai Uniós platformon folyamatosan hangot ad annak, hogy a menekültválság kezelésének érdekében, egy erős és stabil Törökországra van szükség.

A szakértő a jelenlegi török belpolitikai helyzetről elmondta, hogy a választási eredmények gyakorlatilag bebetonozták Erdogan hatalmát. Ez részben annak köszönhető, hogy a korábbi népszavazás eredménye alapján módosult a török alkotmány. A módosítás nyomán pedig az addig formális államfői pozíció gyakorlatilag megörökölte a megszűnő miniszterelnöki pozíció jogköreit. Valamint az is tovább erősíti a „régi új” államfő pozícióit, hogy pártja, az Igazság és fejlődés pártja kapta a legtöbb mandátumot az új parlamentben.

Koalíciós partnerével, a szélsőséges Nemzeti Radikális párttal együtt pedig a parlamenti többség is Erdogan és pártja birtokában van. Ráadásul az alkotmánybírók kinevezése is az államfő jogkörébe került, ami alaposan felborítja a fékek és ellensúlyok rendszerének működését a hatalmi ágak között.

Egresi Zoltán hozzátette, hogy bár jogi értelemben, óriási változások történtek Törökországban, ebből az utca embere keveset fog érzékelni. Véleménye szerint, ennek egyik oka, hogy a változtatások, amik erőteljes központosítást mutatnak, leginkább a minisztériumokat érintik.

A másik ok pedig az, hogy az eddigi parlamenti berendezkedésből való áttérés a végrehajtó elnöki rendszerre jóformán csak a jogi környezetet igazította a 2014 óta fennálló helyzethez. A tényleges hatalom eddig is Erdogan kezében volt, függetlenül attól, hogy formailag a mindenkori miniszterelnök ült a végrehajtó hatalom csúcsán. Végezetül a szakértő elmondta: a török társadalom alapvetően elégedett a választás eredményével.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2019 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.