Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2019.05.21.
Kántor Fanni

Nemes Jeles László: "Az emberiség a saját pusztulását készíti elő."

Fotó: Hermann Ildi

„Nézhetetlennek találom a szuperhősös filmeket. Egy olyan világot ír le, ahol az emberek inkább gépként viselkednek. Hamis és unalmas világot mutat ez be.” – mondta Nemes Jeles László a Guardian című lapnak Londonban.

Saul Fia című nagysikerű, Oscar-díjas film rendezője szerint az ilyen filmek a felelősséget félistenekre hárítják és egy hamis mindentudást közvetítenek a szereplőkön keresztül.

„Nagyon sajnálom, hogy ilyen irányba megy a mozikultúra. A szuperhősös filmekben nincsenek rejtélyek, minden nyitott. Pedig a világgal való kapcsolatunk nem erről szól. Mindenki csak egy kis hatást érzékel a történtekből.” – nyilatkozta a lapnak a rendező,

aki arról is beszélt, hogy, amikor Magyarországról Franciaországba költözött, azt hitte, többet nem kell tartani az intoleráns emberektől. Ugyanis akkoriban még az ilyen nézeteket elutasították, vagy legalább elnyomták.

„Manapság viszont sok iskolában félnek a tanárok, hogy a holokausztról beszéljenek, mintha egyfajta verseny zajlana a szenvedésért… Mára túlléptünk a kritikus ponton”. – mondta Nemes-Jeles László, aki szerint Franciaországban a legrosszabb a helyzet antiszemitizmus szempontjából.

A 80-as, 90-es évek televízión keresztül áramló propagandáját hibáztatja, amely egyesíteni akarta az embereket. Most azonban ezért szerinte nagy árat kell fizetni.

”Az antiszemitizmus az mindig is egy barométerként működött, hogy megmutassa a civilizáció morális hőmérsékletét.” – tette hozzá, majd kifejtette, hogy mostanában azt vette észre, nem tudott kommunikálni néha az emberekkel, mert azok nem voltak szabad gondolkodók, hanem az interneten keresztül áramló, rabszolgasorsba hajtó ideológiákkal voltak megfertőzve. „Ezek az emberek azt hiszik, önállóak, de közben egy tömegjelenség részei. Nagyon érdekes, hogy az internet, hogyan alkot önkéntes alapon egy új totalitárius rendszert. Ráadásul ez még veszélyesebb, mint amit már láttunk, mert ebben az esetben az emberek azt hiszik, szabadok. Még sosem lettem fehér embernek elkönyvelve. De manapság én csak egy fehér európai zsidó férfi vagyok, aki csak a saját kategóriájáról beszélhet hitelesen.” – mesélte a rendező a lapnak, majd végül kijelentette, hogy szerinte mindez egy visszafordított rasszizmus, amely a faji alapú megkülönböztetés alapján működik és magát a tolerancia gyönyörű ruhájába öltözteti.

(The Guardian, neokohn.hu)

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2019 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.