Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2018.04.13.
Fenesi Tímea

Mit üzennek a Jeruzsálemben talált ősi érmék?

sci-news.com

A rómaiak elleni nagy felkelés idejében vert érméket találtak Jeruzsálemben. A felfedezés jelentőségéről Dr. Grüll Tibor, ókortörténész, egyetemi tanár beszélt a Hit Live pénteki adásában. 

A felfedezés óriási szenzációt keltett, pedig ezek a bronzpénzek önmagukban nem számítanak nóvumnak, hiszen tucat számra kerültek elő Izrael különböző részeiről hasonlók. Ami valószínűleg az átlagnál nagyobb érdeklődésre tart számot, az a felfedezés helye: a mostani leletek az Ófelen, a Templom-hegy és Dávid Városa között húzódó területről kerültek elő.

Eilat Mazar, a feltárást vezető régész azt állítja, hogy itt található barlangokban húzódtak meg a zsidók a 70-es templompusztítás évében. Dr. Grüll Tibor szerint ez azért nem valószínű, mert „ez egy csatatér volt, ahol ráadásul három frakció küzdött egymással, plusz negyedikként ott voltak a rómaiak.

A zsidó pénzverés általában a függetlenség deklarálását jelentette. Ha valaki megkérdőjelezi az okát annak, hogy a zsidók miért robbantottak ki felkelést a rómaiakkal szemben, akkor erre a biztos válasz: ezáltal jelentették be a saját nemzeti függetlenségüket. A Római Birodalomban ezüstpénzek veretése által volt ez lehetséges.

A most megtalált érmék bronzból készültek, mégpedig a háború első és utolsó évében. Valószínű, hogy akik elrejtették ezeket a pénzeket, nem a társadalom legfelső osztályához tartoztak, hiszen éppen nekik nem voltak ezüstpénzeik.

A palesztinok közül sokan tagadják, hogy volt Templom a Templom-hegyen. Flavius Josephus egész munkássága bizonyíték azonban erre. 70-ben testközelből szemlélhette a Templom pusztulását, mivel átállt a rómaiak oldalára és ő lett ennek a háborúnak a krónikása. Ilyen szempontból az érmék is a templompusztulás tényét támasztják alá. A háború legfontosabb eseménye a jeruzsálemi Templom elpusztítása volt, éppen ezért, aki elismeri, hogy ez a háború megtörtént, az a Templom létezését is elismeri – érvel a történész.

Az érméken a „Cion megváltásáért” felírat áll, melyeket pészach előtt találtak meg. Dr. Grüll Tibor szerint ez mind a zsidók, mind a keresztények számára azt az üzenetet hordozhatja, hogy továbbra is imádkozzunk Jeruzsálem megváltásáért és szabadulásáért.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2019 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.