Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2018.08.07.
Kántor Fanni

Ateizmus ellen harcol a Biblia Múzeum Washingtonban

FORRÁS: Google / www.museumofthebiblie.org

Közel 50 ezer négyzetméteren mutatja be a Szent Írás keletkezését, történetét és hatását az új Biblia Múzeum Washingtonban. Az épületet végigjárta Pátkai Mihály, publicista is, aki a Középpont című műsorunkban számolt be élményeiről.

“A múzeum alapítói direkt igyekeztek arra, hogy ne legyen szektás a kiállítás, sőt bármilyen vallású hívőnek látogatható legyen.” - kezdte beszámolóját Pátkai Mihály.

Elmondta, hogy még a zsidók - akik nem hiszik, hogy Jézus a Messiás - is meg tudják látogatni az ó-szövetséget bemutató épületrészt. A múzeum célja, hogy minden hívő hitét megerősítsék a Szent Írás hitelességének és hatásának bemutatásával. “Kifejezetten nem az evangélizációra helyezte a hangsúlyt a kiállítás, hanem Istent emelik fel vele.” - tette hozzá Pátkai Mihály, aki szerint az alkotók bíznak az ige hatásában, amely magában is megáll, sőt meggyőzi az embereket és sarkallja őket arra, hogy jobban megismerjék Istent.

“Az ateizmus és a materializmus lerontása volt a múzeum egyik küldetése.”

A MÚZEUM ÉPÍTŐI - A GREEN CSALÁD

Az épületet Amerika egyik leggazdagabb milliárdosa hozta létre: David Green, akinek felmenői több generáción keresztül prédikátorok, lelkészek voltak. Édesapja, bár egy kisebb, 35 fős gyülekezetet vezetett, nagyon hűségesen szolgált. Gyermekei, köztük David is, inkább üzleti területen akart elhelyezkedni. Így családjával egy garázsból indították el képkeretező vállalkozásukat, amely mára már nagyon beindult. David ma már benne van 100 leggazdagabb amerikai között 7 milliárd dolláros vagyonával.

A múzeum tulaja ma már 70 éves, de családjával elhatározta, hogy üzleti profitjuk 50%-át mindig a kereszténység javára fogják költeni. Például ez a család volt az, akik kimentették a csődből a keresztény Liberty egyetemet, az Oral Roberts Egyetemnek pedig egy épületet ajándékoztak - sőt előfordult, hogy egy egész kampuszt is. Ráadásul 1,4 milliárd példányt juttattak el a Bibliából a világ különböző pontjaiba. A család kezdettől fogva gyűjtötte a Bibliákat, papirusztekercseket, latin hitéleti iratokat - innen jött az ötlet, hogy ne csak egy egyszerű kiállítás keretében tudják ezeket megmutatni az érdeklődőknek, hanem egy egész múzeumot szenteljenek neki.

A MÚZEUMRÓL

Az 500 millió dollárból felújított Washington-i Biblia Múzeum a Kapitólium épületétől mindössze néhány percre található. A múzeum bejáratánál az adományozók neve gyönyörűen bele van vésve egy elkülönített falba - ugyanis rengetegen segítették a keresztény projekt megvalósítását. Az izraeli régészeti hivatalnak, a vatikáni múzeummal együtt van az épületben kiállítása - jelenleg pedig egy Billy Graham életéről szóló tárlat készül.

Az épület 6 emeletes, amely külön bemutatja az ó- és az új-szövetség főbb vonalait. Látogatható egy audiovizuális kiállítás, még az égő csipkebokrot is elkészítették csúcsminőségben. Át lehet sétálni a Vörös-tengeren, meg lehet tudni példuál Ábrahám elhívásának részleteit, Izrael létrejöttét, Mózes és a zsidó nép kivonulását Egyiptomból.

Pátkai Mihály elmesélte, hogy a “Názáreti Jézus Világának” elnevezett részleg volt rá a legnagyobb hatással. Ugyanis az első századbeli életet mutatják be egy helyszínen épített kis faluval, amelyet olajfák vesznek körbe és egy kis úton lehet végigjárni azt a környezetet, amelyben Jézus Krisztus felnőtt. Megmutatják az akkori életmódbeli szokásokat is - hogyan tárolták akkoriban az élelmiszert, hogyan tisztálkodtak az emberek, hogyan használták az olaj / szőlő prést, milyen ételeket ettek. A részleg tematikáját pedig egy idézet határozza meg: “Jézus pedig körbejárván Galilea városaiban hirdetvén az evangéliumot..”

Innen át lehet sétálni egy moziterembe, ahol egy Izraelről szóló régészeti film megy. Így indirekt módon arra is sarkallják a látogatókat, hogy Izraelbe is elutazzanak.

Egy másik részlegen a Bibliához kötődő ókori iratok vannak kiállítva - de külön megépítették a Guttemberg nyomdát is eredeti méretben, ahol bemutatják hogyan kezdődött el a Szent Írás nyomtatása, elterjesztése. A 6 emelet egyikén bemutatják, hogyan gyakorolt hatást Isten és a Biblia a világra, majd az egész Egyesült Államokra, amerikai elnökökre.

A falon látható az összes idegennyelvre fordított Szent Írás, majd világhírű zenészek (pl.: Elvis Presley) dalaiból hallhatunk részleteket, amelyek az írásból idéznek, vagy Istenről mesélnek. Természetesen külön gyermekrészleggel is várják az érdeklődőket, ahol játszva tanulhatnak a lurkók, például Noé Bárkáját megmászva.

Pátkai Mihály végül hozzátette: fantasztikus hatást kelt a monumentális építmény és ennek ellenére, nem kell tömött sorokban várni arra, hogy bekerüljön bárki is a kiállításra, amely ráadásul INGYENES!

A képre kattintva tekintse meg a galériát!

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2019 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.