Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2018.05.09.
Fenesi Tímea

AIDS: Azoktól kell félni, akik nem tudják magukról, hogy fertőzöttek

avert.org

2017. december 31-ig 3567 HIV- fertőzöttet diagnosztizáltak hazánkban, míg az AIDS 387 ember halálát okozta. A témáról Dr. Szlávik Jánost, Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosát kérdeztük.

Az elmúlt öt év járványügyi helyzete Magyarországon változatlan, alacsony mértékben emelkedik a betegek száma: minden évben két-háromszáz új esettel találkoznak. Mivel ebben a betegségben ma már nagyon kevesen halnak meg, ezért a fertőzöttek számának növekedése a releváns adat. A hatalmas járványokkal sújtotta területeken, Afrikában, Délkelet-Ázsiában az átoltottságnak köszönhetően csökken a HIV-fertőzöttek száma. Ukrajnában és Oroszországban ugyanakkor százezres nagyságrendben növekszik a számuk.

A rizikócsoportok nagyon jól tudják, hogy ez a betegség 1995 óta kezelhető. A magyar fiatalok csoportjában 30 százalékkal növekedett a vérbaj (szifilisz) és 50 százalékkal a gonorrhoea (kankó) előfordulása, mivel ezek a betegségek nem halálosak, ezért már nem vigyáznak magukra. Sőt még azok sem mennek el szűrésre, akik valamilyen szinten a rizikócsoportba (prostituáltak, intravénás kábítószeresek) tartoznak.  

Mivel azonban ezek a betegségek a homoszexuálisok körében jóval elterjedtebbek, ők rendszeresen járnak vizsgálatra. A fertőzöttség aránya megváltoztatható lenne, ha a gyógyszertárakban elérhetővé tennék a teszteket, melyeket viszonylag egyszerű elvégezni. Egyelőre viszont ezt jogszabály tiltja Magyarországon.

A HIV-fertőzésnek sokáig nincsenek tünetei. 1986 óta jelenleg kétezer ember jár ellenőrzésre, de van ugyanennyi, aki nem is tudja, hogy fertőzött, mivel még nem jelentkeztek a tünetek. Az a probléma, hogy a legtöbben már betegen jelennek meg, ezért még mindig van évente 5-10 elhalálozás. Nem attól kell félni tehát, aki rájött, hogy fertőzött és gyógyszert szed, hanem attól, aki nem tudja magáról.

Ma már vidéken is vannak szűrőállomások, nem kell Budapestre feljönni. A szűrések számának a növelése tény, hogy tisztázná a helyzetet. Az oltóanyaggal sajnos nem állunk jól, az még nem tudja megakadályozni a fertőződést, pedig ez jelentené a végleges megoldást. Az egész világon látványosan nő a nemi betegségek száma. A fertőzöttek közül inkább a nők szenvednek, mivel megbélyegzik őket. Sok betegség meddőséget, krónikus gyulladást okozhat.

A magyarokra nem jellemző, hogy egészségtudatosan éljenek. Rengeteg felvilágosító kampányt kellene tartani, hogy a fiatalok rájöjjenek, hová vezetnek a káros szenvedélyek. Ez nem könnyű, mivel a fiatalok inkább egymásra hallgatnak, mint a tanáraikra, családtagokra.

Ezekben a betegségekben sokszor az a borzasztó, hogy amikor egy fiatal rájön arra, hogy fertőzött, traumaként éli meg. Legfontosabb vele tisztázni, hogy gyógyszeres kezelés mellett ő is élhet normális életet, lehet családja.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2019 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.