Hit Rádió

headtext helye

Friss hírek

2019.06.17.

A holokauszt vásárhelyi áldozataira emlékeztek

Fotó: Google

Soha nem szabad megalkudni a zsarnoksággal - hangsúlyozta Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnöke a holokauszt vásárhelyi áldozatainak, deportálásuk tegnapi emléknapján.

"Nagy a baj, ha csak ennyi embert érdekel a soá. Úgy vannak vele, elmúlt, vége, nem kell vele törődni? Hol vannak az iskolák, a pedagógusok, a tanítványaik, a demokratikus pártok és a vásárhelyi családok? "

– kérdezte Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnöke a holokauszt vásárhelyi áldozatainak, deportálásuk tegnapi emléknapján, a zsinagógában tartott megemlékezésen. Amin nagyon kevesen, talán alig húszan vettek részt.

Megemlítette, Vásárhely a vészkorszakban igyekezett tisztességes maradni, nem létesített gettót. De a tragédiát nem tudta megakadályozni: a zsidó templomban, az ima, a fohászkodás helyén gyűjtötték össze azt a több száz százan embert, akiket elhurcoltak a szegedi téglagyári gyűjtőbe, majd onnan Auschwitz-Birkenauba, a halálba.

 "Soha nem szabad megalkudni a zsarnoksággal" – említette, amikor a zsidó közösség vezetőinek felelősségéről szólt. Hozzátette, ma is fennáll a veszélye az intolerancia és a rasszizmus térnyerésének.

Az emléknapon Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója, a társrendező Emlékpont intézményvezetője arról beszélt, a holokauszt históriáját elég korán elkezdték feldolgozni. Úgy fogalmazott, 400 vásárhelyi magyar embernek a származása lett a veszte.

"Szégyen, hogy akkoriban a keresztény szó a nem zsidó szinonimája lett, de sokakat a kikeresztelkedés sem mentett meg. Mert hiába változtattak nevet, váltottak vallást, számon tartották származásukat" – közölte a történész. Ő is megemlítette, hogy napjainkban is jelen van, igaz általában látens, vagyis lappangó módon az antiszemitizmus.  "Emlékezni kell, hogy többé ne fordulhasson elő a soá. Az élet tanít meg bennünket az élet elviselésére" – mondta Miklós Péter.

A zsinagóga előterében lévő jelképes síron a résztvevők elhelyezték az emlékezés köveit – közben felolvasták a 400 vásárhelyi áldozat nevét. A rendezvény zárásaként a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen bemutatták Nagy Gyöngyinek, az Emlékpont történészének A zsidó lakosság igen hazafias, hódmezővásárhelyi zsidó katonák az első világháborúban című kötetét. A szerzővel Szigeti János holokauszt túlélő beszélgetett.

 

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2019 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.