0279 Ugrás a tartalomra

Helyreállítja diplomáciai kapcsolatait Törökország és Izrael

Izrael és Törökország szerdán bejelentette a két nemzet közötti diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállítását, beleértve a nagykövetek és a főkonzulátusok visszaállítását is.

"A Törökországgal való kapcsolatok helyreállítása fontos eszköz a regionális stabilitás szempontjából, és nagyon fontos gazdasági hír Izrael polgárai számára. Továbbra is erősítjük Izrael megítélését a világban"

- mondta Yair Lapid izraeli miniszterelnök, aki Erdogan török ​​elnökkel beszélt a bejelentés előtt.

Míg Izrael és Törökország egykor szoros szövetségesek voltak, kapcsolatuk az évek során megromlott, nagyrészt az izraeli-palesztin konfliktus körüli nézeteltérések miatt.  Erdogan keményen bírálja Izraelt a palesztinokkal való konfliktusában.  Törökország több Hamász-vezért is vendégül látott, aminek következtében csak tovább feszült a két nemzet kapcsolata.

Az országok 2010-ben vonták vissza nagyköveteiket, miután az izraeli csapatok rajtaütést hajtottak végre egy Gázába tartó humanitárius segélyt szállító flottára, amely megtörte az izraeli blokádot.  Az esemény 9 török ​​aktivista halálát okozta.

A kapcsolatok 2018-ban még tovább romlottak, amikor az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét.  A lépés miatt feldühödött Törökország visszahívta nagykövetét, és Izrael is ugyanezt tette.  

(Haaretz)

Legfrissebb