Ugrás a tartalomra

Hegyi-Karabah: Örményországba menekülnek a lakosok az azeri hatóságok elől

A lakosság 70 százaléka már elhagyta a térséget.

Örményországba menekülnek a Hegyi-Karabahból, nem bíznak az aeri hatóságokbban - Kép forrása: P Photo/Gaiane Yenokian

A Hegyi-Karabah lakosságának mintegy 70 százaléka Örményországba menekült, miután a helyi kormány bejelentette, hogy feloszlatja magát.

Péntek reggelig nagyjából 84 770 ember hagyta el a Hegyi-Karabahot az örmény tisztviselők beszámolói szerint. A régió lakossága a kivándorlás kezdete előtt nagyjából 120 ezer fő volt. A régió fővárosából, Sztepanakertből elmenekültek közül sokan azt mondják, hogy így nincs már reményük a jövőre nézve.

"Úgy hagytam el Sztepanakertet, hogy volt bennem egy kis remény, hogy talán valami megváltozik, és hamarosan visszajövök, de ezek a remények szertefoszlottak, miután értesültem a kormányunk feloszlatásáról"

- mondta Ani Abaghyan, 21 éves diák az Associated Pressnek.

"Talán vannak olyanok, akik visszatérnek az otthonaikba. Én ezt nem akarom. Nem akarok azerbajdzsániakkal élni. Örményként akarok élni"

- mondta az 50 éves Narine Karamyan.

Bár Azerbajdzsán ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja a térségben élő örmények jogait, a legtöbben most azért menekülnek,  mert nem hisznek abban, hogy az azerbajdzsáni hatóságok tisztességesen és emberségesen bánnak majd velük, és tiszteletben tartják majd a nyelvüket, vallásukat és kultúrájukat.

Gyülekeznek az örmény származású lakosok, hogy a Hegyi-Karabahból Örményországba meneküljenek az azeri hatóságok elől - Kép forrása: AP Photo/Aspram Avanesyan


Armine Ghazaryan, aki négy kisgyermekével átkelt Örményországba Hegyi-Karabahból, az AP-nek elmondta, hogy ez volt a második alkalom, hogy kitelepítették otthonából, a 2020-as háború idején a szomszédok pincéjében húzta meg magát gyermekeivel.

"Itt legalább békében élünk. Legalább Örményországban maradunk"

- mondta, amikor megérkezett az örmény Goris városába.

Decemberben Azerbajdzsán lezárta az egyetlen utat, amely Hegyi-Karabahot Örményországgal köti össze, azt állítva, hogy az örmény kormány illegális fegyverszállításokra használja azt a régió szeparatista erői számára. A lezárás miatt viszont a Hegyi-Karabahban élő lakosok számára nem tudták biztosítani az alapvető élelmiszer- és üzemanyag-ellátást, amelynek következtében, ahogyan arról egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk, már voltak, akik éhen is haltak.


A kormány feloszlatásának hírére hétfő este a helyi lakosok hosszú sorokban várakoztak egy benzinkúton, annak reményében, hogy Örményországba menekülhetnek, azonban egy hatalmas robbanás következtében közel 70-en veszítették életüket, további 300 ember megsérült, és több mint  100 embert pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván. A robbanás, tovább súlyosbította a blokád után már amúgy is súlyos üzemanyaghiányt.


Az örményországi üldözött keresztények számára Azbej Tristan a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője egy facebook posztban a tegnap bejelentette, hogy a Hungary Helps, üldözött keresztényeket támogató programon keresztül 40 millió forint adományt gyűjtöttek össze az Örmény Vöröskereszt részére, amelyből az otthonaikat elhagyni kényszerülő Örményországba menekülő embereket fogják segíteni.


Legfrissebb