Ugrás a tartalomra

Hazugságok helyett az igazságot keresné majd Musk mesterséges intelligencia chatbotja

Elon Musk szerint a ChatGPT a civilizáció pusztulását is eredményezheti.

Elon Musk, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója arról számolt be egy interjúban, hogy úgy döntött, hogy létrehozza a ChatGPT sokkal biztonságosabb alternatíváját.

A ChatGPT finanszírozásába eleinte ő is besegített annak reményében, hogy kézben tudja majd tartani, azonban ezt a lehetőséget elvesztette, és most aggódik, hogy mivel a mesterséges intelligenciát a politikai baloldalhoz tartozó szakemberek programozzák, hazugságokra tanítják a chatbotot és ezzel veszélybe sodorhatják az információs szabadságot.

A ChatGPT alternatívájaként létrehozott mesterséges intelligencia alapú chatbotról, a TruthGPT-ről Musk elmondta, hogy egy olyan igazságkereső mesterséges intelligenciát tervez, ami nem akarja majd elpusztítani az emberiséget.

"Elindítok valamit, amit TruthGPT-nek nevezek, vagyis egy teljes mértékben igazságkereső mesterséges intelligenciát, amely megpróbálja megérteni az univerzum természetét. Úgy gondolom, hogy a biztonság felé vezető legjobb út egy olyan mesterséges intelligencia létrehozása, ami az univerzum megértésével is törődik, ezért nem akarja megsemmisíteni az embereket, mert mi is az univerzum érdekes része vagyunk”

-mondta,

Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője hozzátette, hogy a tech guru továbbra is tartja magát a véleményéhez annak ellenére, hogy már nem szólhat bele a chatbot fejlesztési folyamataiba.

"De az ő álláspontja nem változott, ami az, hogy ha nem fékezzük meg ezt, akkor a végén tönkretehet mindent, amink van. Ez ugyanolyan veszélyes, mint az atomfegyverek"

– mondta.

Carlson szerint az, hogy az alkalmazás politikailag nem független, irányítani próbálják az embereket.

"A demokrácia elleni támadásként is jellemezhetnénk”

– tette hozzá

"A komolyabb probléma nem egyszerűen az, hogy autonómmá válik és mindannyiunkat rabszolgákká változtat, hanem az, hogy igazán tisztességtelen módon a valóságról való felfogásunkat fogja irányítani"

– mondta Carlson.

"Be lehet programozni, hogy politikai befolyásra hazudjon nekünk. Ez viszont káros hatással lehet a választások kimenetelére"

– érvelt Carlson.

"De a mesterséges intelligenciának nem csak a választásokra lehetnek káros hatásai, hanem az egész emberiség létezésére katasztrofális hatással lehet, ha nem kezelik megfelelően"

– figyelmeztetett Musk.

"Az AI veszélyesebb, mint például egy rosszul irányított repülő vagy gépjármű tervezés vagy gyártás abban az értelemben, hogy bármennyire valószínűtlennek tűnik, nem jelentéktelen, mert megvan benne a civilizáció elpusztulásának  lehetősége"

– fejtette ki.

Musk egy hétvégi Twitter bejegyzésében még azt is megemlítette, hogy nem véletlen használta fel Barack Obama, volt amerikai elnökkel való találkozót akkoriban, hogy figyelmeztessen arra, hogy szabályozásra van szükség a szoftverek képességeit övező veszélyeket illetően.

" Már jóval a GPT-1 előtt láttam, hogy ez már zajlik, ezért próbáltam éveken át figyelmeztetni a közvéleményt. Az egyetlen személyes találkozót, amelyet Obama elnökkel folytattam nem a Tesla vagy a SpaceX népszerűsítésére használtam fel, hanem arra, hogy a mesterséges intelligencia szabályozását szorgalmazzam"

-emelte ki.

(Fox)

Legfrissebb