Ugrás a tartalomra

Házasságtöréssel vádolnak Szudánban egy keresztény házaspárt azért, mert újra egybekeltek

Fotó: GettyImages

Az elmúlt hónapokban a szudáni keresztények körében egyre nagyobb lett a félelem, hogy országuk ismét az iszlamisták ellenőrzése alá kerül.


Házasságtöréssel és hitehagyással vádoltak meg egy házaspárt Szudánban, miután úgy döntöttek, mégis házaspárként folytatják tovább.

Ezeket vádakat annak ellenére emelik, hogy a szudáni törvények szerint ez már nem számít bűncselekménynek.

Ha a házaspárt házasságtörésben bűnösnek találják, 100 korbácsütésre és egy év száműzetésre számíthatnak.

Nada Hamad Kokónak és férjének, Hamouda Teya Kaffinak eredetileg szeptember 15-én kellett volna megjelennie a Gezira államban található Al-Baqir bíróságon a házasságtörés vádjával kapcsolatos meghallgatásra, amikor értesültek egy második büntetőfeljelentésről - mondta John Samuel, az Open Doors jogi szakértője.

Mindketten muszlimok voltak, amikor 2016-ban összeházasodtak. Amikor két évvel később Hamouda áttért a kereszténységre, Nada családja arra kényszerítette, hogy a saría bíróságon érvényteleníttesse a házasságukat.

Szudánban törvénytelen, hogy egy muszlim nő nem muszlim férfihoz menjen feleségül, és akkoriban az iszlám elhagyását halálbüntetéssel büntették.

Hatalmas külső nyomás hatására elváltak, és Nada visszatért a családjához a pár két gyermekével együtt. Miután 2020-ban dekriminalizálták a hitehagyást - vagyis a hit elhagyását egy másik hitért -, a pár 2021-ben újra egybekelt és Nada bejelentette, hogy ő is keresztény lett.

Nada családja feljelentette őket a hatóságoknál, és házasságtörés vádjával letartóztatták őket, mivel a saría bíróság elváltnak nyilvánította őket, az ügyész pedig érvénytelennek tekintette Nada áttérését.

"Ez egy példa arra, hogy a muszlim hátterű keresztényeknek még mindig milyen kihívásokkal kell szembenézniük Szudánban mind társadalmi, mind jogi szempontból.(...) A bírák azért indítanak eljárásokat, hogy megfélemlítsék és nyomást gyakoroljanak a megtérőkre, hogy térjenek vissza az iszlámhoz, és még ha a vádakat ejtik is, a vádlottak könnyen azonosíthatóvá válnak a közösségükön belül, és még nagyobb fenyegetésnek és veszélynek vannak kitéve"

-mondta John Samuel az esetről.

A múlt hónapban egy bíróság elutasított négy keresztény áttért ellen indított hitehagyási eljárást, mivel az iszlám hivatalos elhagyása már nem számít bűncselekménynek Szudánban. Az elmúlt hónapokban a szudáni keresztények körében egyre nagyobb lett a félelem, hogy országuk ismét az iszlamisták ellenőrzése alá kerül. A keresztényeket évtizedek óta szisztematikusan üldözik.

A korábbi elnök, al-Bashir alatt a vallási rendőrség és a fegyveres iszlám milíciák rendszeresen üldözték a keresztényeket. A polgári uralomra való átmenet 2019-ben kezdődött, 30 év katonai diktatúra után, és voltak jelei annak, hogy az ország keresztény lakosságának (közel 2 millióan, a lakosság 4,4 százalékának) élete javulhat.

Úgy tűnik azonban, hogy a 2021 októberében bekövetkezett puccs semmissé tett néhány eredményt. Azóta a szudáni hadsereg elkezdett befolyásos pozíciókat adni a Nemzeti Kongresszus Párt korábbi tagjainak és al-Bashir szövetségeseinek. Az NKP alatt, al-Bashirral az élen, a saría szigorú értelmezését vezették be és intézményesítették.

(Christian Today)

Legfrissebb