Ugrás a tartalomra

Háromezer szexuális bántalmazási per miatt mennek csődbe a kaliforniai katolikus egyházmegyék

Egy állami törvény lehetővé tette, hogy az áldozatok 40 éves korukig jogi lépéseket tegyenek.

Szent Eugén katedrális / Santa Rosa egyházmegye

Kalifornia államban két egyházmegye is csődöt jelentett, miután a katolikus egyház elleni gyermekkori szexuális visszaélések miatt beadott keresetek elképesztő mértékben kezdtek beáramlani.

Több mint háromezer ügyet nyújtottak be, miután egy állami törvény lehetővé tette, hogy az áldozatok 40 éves korukig jogi lépéseket tegyenek.  A 2019-es jogszabály ideiglenesen feloldja a visszaélések lehetővé tételével vádolt intézmények elleni polgári peres eljárások elévülését.

A Santa Rosa-i egyházmegye márciusban csődvédelmet kért, miután több mint 200 pert kapott állítólagos áldozatoktól. Az egyházmegye, amely 10-50 millió dollár közöttire becsüli vagyonát, már 35 millió dollárt fizetett egyezségekben.

Robert F. Vasa püspök akkoriban azt tanácsolta, hogy a csődeljárás

"folyamatot biztosít majd a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos állításokkal előállók gondos értékelésére és a lehető legigazságosabb kártalanítására".

Az oaklandi egyházmegye szintén csődvédelmet kért a hónap elején, így államában másodikként tette ezt meg, hogy stabilizálja pénzügyeit a mintegy 330 szexuális visszaélést állító per után.

Michael C. Barber oaklandi püspök elmondta, hogy a döntést "jelentős konzultáció és sok ima" után hozták meg.

"Azért tettük meg a beadványt, mert úgy gondoljuk, hogy ez az eljárás a legjobb módja annak, hogy támogassuk a visszaélések túlélőinek együttérző és méltányos kimenetelét"

- mondta egy nyilatkozatban.

A Christianity Today beszámolója szerint Kalifornia tizenkét egyházmegyéjének legalább egyharmada csődöt fog jelenteni vagy fontolgatja a lépést.

(Premier Christian News)

Legfrissebb