Ugrás a tartalomra

Harminchoz közelít a családi fészket elhagyó fiatalok átlagéletkora

A statisztikák szerint van, ahol még ennél is később költöznek el otthonról.

Photo by Mantas Hesthaven / Unsplash

Hazánkban sem alacsony a családi fészket elhagyó fiatalok átlagéletkora, de van olyan ország, ahol még harmincon felül is hezitálnak a költözéssel.


Az Európai Unióban a fiatalok átlagosan 26,4 éves korukban költöznek el otthonról, míg Magyarországon nagyjából 27,1 éves korukban intenek búcsút a szülői háznak. - számol be az index.

A "mamahotelt" elhagyó fiatalok átlagéletkora Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban  kirívóan magas, mivel itt átlagosan harminc év felett költöznek el otthonról. A legmagasabb átlagot azonban a horvátok produkálták, itt az átlag 33, 4 éves korra tehető.

Az Eurostadt adatai szerint Európa szinten jellemző, hogy a nők hamarabb elköltöznek otthonról (25,4 év), mint a férfiak (27,3 év).

A tanulmány arra is rávilágít, hogy minden 4., illetve 5. 45 évnél fiatalabb magyar először lakást bérelt, mielőtt a saját lakás vásárlása mellett döntött volna, amely arány a gyermekvállalás előtt álló fiatalok körében a legmagasabb ( 27 százalék). A 35 évnél fiatalabbak esetében pedig 25 százalékra tehető azon fiatalok aránya, akik béreltek a saját lakás vásárlása előtt, míg 36-45 évesek 21 százalékban voltak bérlők saját lakásuk megvásárlása előtt.


Legfrissebb