Ugrás a tartalomra

Hadházy Ákos csúsztat a Hit Gyülekezetével kapcsolatban, itt a tételes cáfolat

Az elmúlt hetekben többször is foglalkozott Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője a Hit Gyülekezetével. Mivel a bejegyzéseiben számos pontatlanságot és csúsztatást találtunk, kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen bizonyítékkal tudja alátámasztani zavaros gondolatmeneteit, illetve az sem volt világos, hogy milyen forrásokból tájékozódik.

Írta: Király Tamás

Néhány nappal ezelőtt kerestük telefonon a képviselőt, aki jelezte, szabadságon van, de küldjük el neki a kérdéseinket e-mailben. Hadházy Ákos most válaszolt is, és jelezte, hogy nem zárkózik el az élő interjútól sem. A válaszait változtatás nélkül közöljük, és témakörönként reagálunk is az általa leírtakra.

1.Hit Gyülekezetével kapcsolatos legutóbbi Facebook bejegyzésében azt írta, hogy a Hit Gyülekezete a Fidesztől milliárdokat kapott. Kérem részletezze, hogy milyen konkrét összegeket, milyen konkrét célokra kapott a Hit Gyülekezete a Fidesztől vagy a Kormánytól!

-Bár az elmúlt két napban szabadságon voltam, de a kollégáim jónéhány támogatás adatait kigyűjtötték. (  https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2022/12/Hit.pdf )Szemmel látható, hogy -szemben az Iványi Gábor által vezetett metodista egyházzal-, a Hit Gyülekezete nagyon jelentős támogatásokat kap a kormánytól. Ennek felhasználását az eredeti posztban nem minősítettem, de vannak közöttük nehezebben megmagyarázható tételek is. Amit viszont nem tartalmaz a táblázat, az a számomra legvisszatetszőbb tétel: az ATV kisebbségi tulajdonosaként (a többséget Németh családja privatizálta ki) a Hit Gyülekezet is profitál a mocskos kormánypropaganda hazug fizetetett reklámjaiból. Ez számomra elfogadhatatlan, a Németh család által felhalmozott exkluzív ingatlanvagyon pedig emiatt -is- rendkívül visszatetsző. Pénzért hazudni legalább akkora bűn, mint egyéb, tízparancsolatban szereplő bűnt elkövetni anyagiakért cserébe. Ezeknek a pénzeknek az összegét nem tudom megmondani, mert a propagandaminisztérium alig-alig teszi nyilvánossá, az itt olvasható adatok megismerése pl hónapok munkájába telt : https://hadhazyakos.hu/2020/12/14/a-propaganda-nem-csak-nepbutitas-de-milliardos-uzlet-is. Az ezen az oldalon található táblázatban a Hetek és az ATV.hu - összesen néhány milliós- bevétele bogarászható ki, de ennél nyilvánvalóan nagyságrendekkel nagyobb támogatást kaptt az ATV az ott futó gyűlöletfilmek levetítéséért (hacsak nem ingyen vállalták)


Átnézve Hadházy Ákos munkatársai által összegyűjtött adatokat, kiderül, hogy az abban szereplő támogatott projekteket 2009-től, az MSZP kormány idejéről kezdik el felsorolni. Tizenhárom év alatt kb. két tucat tételt találtak, ami átlagosan két-három nyertes pályázat évente. Ahogy azt a Hit Gyülekezete számtalan fórumon hangsúlyozta, ezek nem hitéleti támogatások (azaz nem a lelkészek fizetésére fordítják), hanem elsősorban intézményfejlesztési és fenntartási feladatokra nyert pályázati forrásokat a közösség intézményrendszere. Ez a Hit Gyülekezete létszámarányához, a vidéki közösségeinek számához és az istentiszteletek látogatottságához képest jóval kevesebb, mint más felekezeteké. Példaként hozza Iványi Gábor közösségét, de felmerül a kérdés, hányan vesznek Iványi Gáborék istentiszteletein? Hiszen az ő közösségük hitéleti tevékenysége nem látható, ugyanakkor a gyülekezetük méretéhez képest jóval nagyobb szociális intézményhálózatot tartanak fent. Az állami normatív támogatást egyébként ők is megkapják, ráadásul 2012 és 2020 között csak az Iványi vezette Oltalom Karitatív Egyesület 2,5 milliárd forint többlettámogatásban részesült, egyenesen az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Érdekes módon ez nem zavarja Hadházy Ákost.


A képviselő által közzétett adatok alapján a Hit Gyülekezete 13 év alatt nem kapott annyi állami támogatást, mint a fent említett szervezet. A Hit Gyülekezete által fenntartott intézmények, ahogy a többi felekezet intézményei is valóban részesültek célzott normatív támogatásban, de ez is teljesen természetes, hiszen közfeladatokat látnak el, súlyos terheket levéve ezzel az állam és az önkormányzatok válláról. Míg az államnak és az önkormányzatoknak vannak adóbevételeik, az egyházaknak nincsenek, ezért jogos, hogy magasabb normatív támogatást kapnak. Szükséges azonban a jó gazdálkodás, hogy minőségi intézmények működjenek, ebben évtizedek óta élen jár a Hit Gyülekezete, hiszen nemcsak működteti, de fejleszti is az általa fenntartott intézményeket.


Hadházy Ákos azt is állítja, hogy a Hit Gyülekezete is profitál az ATV kisebbségi tulajdonosaként az ATV-n futó kormányzati hirdetésekből. Egyrészt a bíróság nemrég mondta ki, hogy az ATV Zrt. többségi tulajdonosa a Hit Gyülekezete, másrészt nem az ATV az egyetlen csatorna, melyen futnak a kormány által megrendelt reklámok. Az RTL Klub korábban közleményében tudatta hogy „Magyarország legnézettebb televíziós családjaként természetesnek tartjuk, hogy a kormány, sok más hirdetőhöz hasonlóan, az RTL Magyarország képernyőin is tájékoztatja a közvéleményt.” Érdekes módon ez nem zavarja a képviselőt. Külön megmosolyogtató, ahogy Hadházy összemossa a Németh család ingatlanvagyonát és a kormányzati hirdetéseket. Németh Sándor ugyanis korábban már nyilatkozott arról, hogy a sokak által kriminalizált háza még 2010 előtt, jóval a Fidesz színrelépése előtt került a tulajdonába. Az ügyben egyébként néhány bajkeverő feljelentését követően vizsgálatot folytattak a hatóságok is, és mindent rendben találtak.


2. Ön szerint Krisztus legfontosabb tanítása, hogy a Jóisten előtt minden ember egyenlően fontos. Kérem részletezze, hogy miből következtet arra, hogy ez Krisztus legfontosabb tanítása!

-Az eredeti posztból természetesen kimaradt egy "egyik" szócska, hiszen Krisztusnak számos nagyon fontos tanítása volt. De ezek közül kétségtelenül az egyik legfontosabb, a maga korában pedig egészen forradalmi tanítás  volt az, hogy a Jóisten szemében mindannyian egyformán fontosak vagyunk. Ha valaki egy "igehirdetésen" arról beszél, hogy a diákok náluk "értékesebb és fontosabb" embereket ne bíráljanak, akkor Krisztus egyik legfontosabb tanítását negligálja. Természetesen Krisztus tanításai közül ma is nagyon sok aktuális. Például talán nem a legfontosabb, de a Hit Gyúlekezete számára mégis jelentős cselekedete , és ezzel együtt tanítása is volt a kufárok kiűzése a templomokból.


Felmerül a kérdés, hogy ez esetben Adolf Hitler és Winston Churchill is egyenlő-e a Jóisten szemében. Furcsa, hogy a részletekre mindig ügyelő Hadházynak természetes, hogy az eredeti posztból véletlenül kimarad egy „szócska”, de megértjük, hogy próbálja magyarázni a bizonyítványt. A kufáros megjegyzés kapcsán pedig a legnagyobb tisztelettel jeleznénk, hogy a Sátán is használta Jézus Krisztus megkísértésekor a Szentírás bizonyos idézeteit, csak azok teljesen más szituációra vonatkoztak.


3. Egy korábbi Facebook bejegyzésében Budán jelentkezett be egy ház elől, ami Németh Sándor lányának a nevén van. Itt többek között azt állította, hogy információi szerint a gyülekezet vezető lelkésze is itt piheni ki a pasztorációs tevékenységet. Milyen bizonyítékokat tud ezzel kapcsolatban szolgáltatni?

-Azon kívül, hogy feltételezem, jó apa és lánya között a kapcsolat és így gondolom a lelkész rendszeresen meglátogatja a lányát és gondolom, ebéd után le is szokott pihenni, semmilyennel. A jó kapcsolatot éppen egy olyan fotó illusztrálja, amit egy Németh Sándor tulajdonában álló luxus ingatlan beszámolója mellé tett a sajtó https://media1.hu/2021/02/12/fotos-pert-nyert-az-atlatszo-nemeth-sandor-es-lanya-ellen


Külön megmosolyogtató a belinkelt cikkben található fotó, a képen szereplő hölgynek ugyanis semmi köze nincs ahhoz az ingatlanhoz, ami előtt Hadházy Ákos bejelentkezett.


4. Ugyanezen Facebook videóban arról is beszél, hogy az említett ingatlan Mészáros Lőrinc házának szomszédságában található. Elsétált-e a Facebook videóban feltűnő háztól Mészáros Lőrinc házáig?

-Arról beszéltem, hogy a két ingatlan néhány száz méter a távolság légvonalban. Az úton ennél nyilván valamivel több, de a távolságot az épület exkluzív környékének bemutatására említettem meg. Németh Sándor lányának ingatalana egyébként Mészárosénál sokkal kedvezőbb fekvésű, erdő melletti, a szomszédoktól jobban elkülönülő épület.


Hadházy Ákos az első videójában egy ház előtt jelentkezett be, és szó szerint a következőket mondta: Németh Sándor és Mészáros Lőrinc szomszédok. Csakhogy a házban nem Németh Sándor él, nem is élt soha, a két ingatlan pedig valójában igencsak messze található egymástól. Azt is feltételezzük, hogy a képviselő tudja, hogy az általa meglátogatott kerületben még több tízezer másik magyar állampolgár is él. A konklúzió egyszerű: Adott egy ház, ahol nem lakik Németh Sándor, ami egyébként nem is található Mészáros Lőrinc szomszédjában. Ha nem lakik ott Németh Sándor, és a ház, ahol nem lakik Németh Sándor nincs is Mészáros Lőrinc szomszédjában, akkor Németh Sándor és Mészáros Lőrinc szomszédsága kizárható.


5. Milyen forrásokból tájékozódik a Hit Gyülekezetével kapcsolatban?

-A sajtóból, nyilvános adatbázisokból (pl telekkönyvek), nyilcánosan fellelhető igehirdetésekből, a Hetekből, a gyülekezet korábbi és jelenleg is aktív tagjaitól


Ahogy azt a fentiek is bizonyítják, Hadházy Ákos információi hemzsegnek a valótlanságoktól, hazugságoktól. Mivel saját állítása szerint is a munkatársai rakták össze a mostani lejáratásra szánt harmatgyenge dossziét, felmerül a kérdés, hogy hiteles forrásokat használnak-e a nagy leleplezésekhez. Hadházy Ákos rágalomhadjárata jól beleillik abba a sorba, melyet egyes felforgató emberek és csoportok évek óta végeznek azzal a céllal, hogy a Hit Gyülekezetét elszigeteljék a társadalomban. Munkájuk eddig sem vezetett sikerre, hiszen az igazság mindig utat tört magának.

Legfrissebb