Ugrás a tartalomra

Hadat üzent a mesterséges intelligenciának a New York Times

Lehet, hogy törölni kell a ChatGPT-t?

Photo by Choong Deng Xiang / Unsplash

Különös hír látott napvilágot, mely szerint egy bírósági döntés következtében meglehet, hogy az OpenAI-nak törölnie kell majd a ChatGPT nevű chatbotját. - számol be a HVG.

Pár héttel ezelőtt a New York Times frissítette a szolgáltatási feltételeit, és ezentúl nem használhatják a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek a napilap cikkeiket és fényképeiket MI-modelljeik képzéséhez. Fennáll annak is a lehetősége, hogy pert indítanak az OpenAI ellen, amelynek következtében az akár 150 ezer dollárospénzbírságon kívül akár arra is sor kerülhet, hogy a ChatGPT teljes adatkészletét meg kell semmisíteniük.


Az NPR beszámolói szerint ez lehet a szerzői jogok védelmének "legnagyobb horderejű" jogi csatája. A ChatGPT chatbotjához hasonló nyelvi modelleket harmadik féltől származó adatok felhasználásával képezik ki. Az OpenAI még egy
"webkaparó" botot is létrehozott, amely a ChatGPT modelljének betanításához gyűjt információkat engedélyek nélkül.

Ha egy esetleges per során bebizonyosodik, hogy akár több millió művet is átmásoltak, az akár végzetes is lehet egyvállalat számára, és a különböző jogtulajdonosok követeléseinek egyfajta lavináját is elindíthatja.

A legnagyobb probléma az, hogy a ChatGPT olyan szövegeket hozhat létre, amely a napilap munkatársainak eredeti jelentései alapján válaszol a kérdésekre.

Ha a perre nem is kerülne sor, a Times ettől a hónaptól kezdve nem engedélyezi sem az OpenAI, sem más nyelvi modellt használó cégek számára, hogy tartalmaikat felhasználják a nyelvi modellek képzéséhez.

Legfrissebb