Ugrás a tartalomra

Hadat üzenne a párnában tartott dugipénzeknek Izrael

Photo by Sandy Millar / Unsplash

Az izraeli pénzügyminisztérium a novemberi új választások után szavazásra bocsátja a törvényt, ami korlátozná az otthon tartható készpénz mennyiségét - erről számolt be a naphíre.hu.

Az új szabályozás tervezett limitje 50.000 sékel, azaz mintegy 5,7 millió forint lenne először, de ezt később jelentősen csökkentenék, illetve ezen felül a tilalmat az adományokra és örökségekre is kiterjesztenék.

Ettől függetlenül is életbe lép azonban egy törvény augusztus elsejétől, amelynek értelmében 6 ezer sékel, azaz 690 ezer forint felett legálisan nem lehet majd készpénzel fizetni, ilyen esetekben kizárólag elektronikus átutalással vagy bankkártyás fizetéssel lehetne a számlát kiegyenlíteni.

Az olyan magánszemélyek közötti kereskedés, akik nem szerepelnek a vállalkozások listáján, a limit magasabb, ők 15.000 sékelig (1,7 millió forint) összegig használhatnak készpénzt egymás közötti vásárlásnál.

„Azt akarjuk, hogy a lakosság csökkentse a készpénz használatát. (...) A cél a készpénzforgalom csökkentése a piacon, főleg azért, mert a bűnszervezetek hajlamosak a készpénzre támaszkodni. Ha korlátozzák a használatát, sokkal nehezebb lesz a bűncselekményeket végrehajtani”

-– közölte Tamar Bracha, az izraeli adóhatóságnak a törvény végrehajtásáért felelős vezetője.

A törvény kritikusai szerint a jogszabálynak súlyos árnyoldalai vannak, bizonyos becslések szerint gyakorlatilag a lakosság 10%-át bűnözővé tenné ez az intézkedés.

(Nap Híre)Legfrissebb