Ugrás a tartalomra

Gyász: Elhunyt a Hegedűs a háztetőn legendás színésze

Chaim Topol sokoldalú színész volt, mégis leginkább Tevje központi karakterének megformálásáról volt ismert.

Chaim Topol, a sokoldalú színész, mégis leginkább Tevje központi karakterének megformálásáról volt ismert – először a híres Shalom Aleichem-musical színpadi produkcióiban, majd később az ikonikus filmben - számolt be a Neokohn.

Topol 1935-ben született Tel-Avivban, és színészi karrierjét az izraeli hadsereg szolgálatának teljesítése közben kezdte a hadsereg szórakoztató társulatában, ahol megismerkedett feleségével, Galiával. Szolgálata után csatlakozott egy színházi csoporthoz, és több produkcióban is szerepelt, mielőtt első filmszerepét, az 1961-es „I Like Mike” című drámát megkapta volna.

De az 1964-ben a „Sallah Shabati” című filmben játszott szerepe volt az, amely Topolnak először szerzett komolyabb figyelmet, mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Topol játszotta a címszerepet a mára már ikonikussá vált filmben, amely egy tranzittáborban élő keleti bevándorló család nehézségeiről szól.

Egy évvel később Topol egy kisebb szerepet kapott az 1966-os nagy költségvetésű amerikai produkcióban, a „Cast a Giant Shadow”-ban.

Nem sokkal ezután felfrissítette angol nyelvtudását, hogy meghallgatáson vegyen részt Tevje szerepére a „Hegedűs a háztetőn” brit színházi előadásban – ezt a szerepet már héberül játszotta Izraelben. Topol megkapta a szerepet, 1967-ben mutatkozott be a szerepben, és végül több száz előadáson játszott Tevje szerepében.

Amikor Norman Jewison rendező Tevje szerepét kereste a filmadaptációhoz, elrepült az Egyesült Királyságba, hogy megnézze Topol alakítását, és meggyőződött róla, így a világszerte ismert kritikai és kereskedelmi sikert hozó filmben is szerepet kapott.

Az 1971-es filmadaptációt nyolc Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb színészi alakításért járó díjra Topolnak, és ezzel a világ szemében bebetonozta, hogy ő a tökéletes Tevje, és az egyik legelső izraeli színész, aki ilyen fokú nemzetközi elismerést szerzett.

Az izraeli közszolgálati televíziónak adott interjújában 80 évesen arról beszélt, hogy alig tudta lassítani tempóját, továbbra is ír, illusztrál, fellépéseket tart és jótékonysági tevékenységgel foglalatoskodik.

„Néha azon kapom magam, hogy még többet csinálok, mint valaha” – mondta akkor. „Mindig több dolgot csináltam egyszerre… Azt hiszem, ez a személyiségemben van, és élvezem”

-mondta.

Három gyermekével és több unokájával együtt 67 éves felesége, Galia maradt utána.

(Neokohn)

Legfrissebb