Ugrás a tartalomra
TudományKínaAIHírek

Gondolatolvasó gépet fejleszt Kína - üzenet átvitelére már képesek voltak egy kísérlet során

Különleges szupererőket ébresztő technikai megoldásokon dolgoznak Kínában: olyan metaanyagokból épített metafelületeket hoznak létre, amelyek emberi agyhoz csatlakoztatva képesek egy gondolatra megváltoztatni a tulajdonságaikat - írta meg az index.

A frissen publikált fejlesztések közül az egyikben telekinézishez hasonlóan gondolat hatására megváltozott egy felületről visszaverődő fény szóródása, a másikban telepátiához hasonlóan kommunikációra használtak egy ilyen rendszert.

A rendszer az alany koncentrációjának állapotát mérte négy fokozatban a teljesen szétszórttól a semlegesen át a fókuszáltig és az extrém összpontosításig. A fejlesztők egy elektromágnesességtől szigetelt szobában figyelték, hogyan változik a metafelület fényszórása az önkéntes agyhullámainak megfelelően.

A Délkeleti Egyetem elektromágnesességet kutató intézetében épített telepátiarendszerben ugyanezeket az elemeket egy információs metafelülettel kapcsolták össze. A kísérletben volt egy küldő és fogadó. A küldő betűsorolós módszerrel választotta ki az üzenetet, amelyet a metafelület bináris jellé alakítva adott át a másik metafelületnek, így jött át a szöveggé alakított „hello world”.

Telepátiának ez viszonylag lassú volt, karakterenként öt másodperces átlagos beolvasási idővel. A kutatók szerint ugyanakkor fontos, hogy új terület nyílhat az emberi agy és a mesterséges intelligencia kommunikációjában új generációs biointelligens metafelületekkel. Egyik potenciális jövőbeli felhasználási területe a beavatkozás nélküli agy-gép kapcsolódás lehet, amellyel például egy autóvezető vagy pilóta figyelmének állapota követhető.

(Index)

Legfrissebb