Ugrás a tartalomra

Gondolatban imádkozott elhunyt kisfiáért egy veterán - megbírságolták érte

Meg sem szólalt, de ez nem hatotta meg a rendőrséget.

Fotó: ADF UK

Egy veteránt megbírságoltak, mert imádkozott a fiáért egy bournemouthi abortuszintézmény közelében.

Az ADF UK keresztény jogi szervezet szerint a helyi hatóságok megbírságolták Adam Smith-Connort, aki néhány percig "mozdulatlanul és csendben állt" az utcán, mielőtt a közösségi biztonságért felelős akkreditált rendőrök megkeresték.

Állítólag háttal állt a klinikának, hogy tekintettel legyen a személyzet és a létesítményben tartózkodó emberek magánéletére.

Tavaly egyes helyi hatóságok közterület-védelmi rendelet (PSPO) révén pufferzónákat vezettek be az abortuszintézmények közelében. Ezek büntethetővé teszik az abortuszszolgáltatásokkal kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatos bármilyen jóváhagyó vagy elutasító cselekedetet, beleértve az imát vagy a tanácsadást is.

Smith-Connor elmondta a rendőröknek, hogy "a fiáért imádkozik, aki elhunyt".  Huszonkét évvel ezelőtt fizetett barátnője abortuszáért - ezt a döntését később megbánta.

A rendőr így válaszolt:

"Részvétem a veszteségéért. De végső soron a közterület-védelmi rendelet irányelvei szerint kell eljárnom, és azt kell mondanom, hogy meggyőződésünk, hogy  Ön megsértette a 4a. paragrafust, amely az imáról és a rosszalló cselekedetekről szól"

-mondta.

Amikor Smith-Connor közbeszólt: "Én csak állva imádkozom", a rendőr ismét válaszolt: "Ezt megértem. De a PSPO nem véletlenül van érvényben, és nekünk be kell tartanunk ezeket az előírásokat".

A tanács e-mailben később közölte is, hogy a bírság alapja a férfi azon kijelentése volt, hogy "imádkozott a fiáért, aki elhunyt".

A büntetésre reflektálva Smith-Connor - aki most megtámadja a bírságot - azt mondta:

"Huszonkét évvel ezelőtt elvittem a volt barátnőmet egy létesítménybe, és fizettem neki az abortuszért. Ez egy sorsfordító pillanat volt az életemben. Az akkori tettem következményeit évekkel később gyászoltam meg, amikor rájöttem, hogy Jacob fiamat egy általam fizetett abortusz miatt vesztettem el. Nemrégiben egy hasonló létesítmény előtt álltam, és imádkoztam Istenhez Jacob fiamért, a többi abortusz miatt életüket vesztett csecsemőért, a gyászoló családjaikért és az abortuszklinika személyzetéért"

-mesélte.

"Soha nem gondoltam volna, hogy olyan helyzetbe kerülök, hogy büntetőeljárást kockáztatok azért, mert csendben imádkoztam. A múltban a katonai orvosi képzésem részeként segítettem abortuszoknál a kórházban, de most már imádkozom azokért, akik abortuszokat végeznek, mert felismertem, hogy az abortusz milyen káros a nők és a családok számára, és hogy minden egyes emberi élet értékes - bármilyen kicsi is legyen az. Legfőképpen pedig az mozgat az imádkozásra, ami a fiammal, Jákobbal történt".

-mondta.

Decemberben Isabel Vaughan-Spruce jótékonysági önkéntest letartóztatták egy birminghami abortuszklinika előtt. A rendőrség azzal indokolta ezt neki, hogy csendben imádkozhatott a klinika közelében.

Vaughan-Sprucenak február 2-án kell a birminghami bíróság elé állnia, miután vádat emeltek ellene a helyi PSPO megsértése miatt, mivel csendben imádkozott gondolataiban.

Jeremiah Igunnubole, az Adam Smith-Connort támogató ADF UK jogi tanácsadója elmondta:

"Senkit sem szabadna büntetni azért, amiben hisz - különösen akkor nem, ha ezt a hitét csendben, a saját elméjének magánéletében fejezi ki. Akárcsak Isabel Vaughan-Spruce esetében a múlt hónapban, most Adam is büntetőeljárás alá kerülhet, amiért gondolatokat fogalmazott meg, és ezeket a gondolatokat imádságban Istenhez emelte egy cenzúrazónán belül. Az ilyen önkénteseket  felelősségre vonó végzések elszaporodása, mint Adam és Isabel esetében is, ébresztőnek kell lennie mindazok számára, akiknek fontos a véleménynyilvánítás szabadsága - még a gondolat szabadsága is - függetlenül attól, hogy milyen nézeteket vallanak az abortuszról."

-emelte ki.

Az ADF nyilvános levelet írt Suella Braverman belügyminiszternek, amelyben arra kéri, hogy utasítson el minden olyan kísérletet, amely az általa "cenzúrazónáknak" nevezett zónák bevezetésére irányul.

(Premier Christian News)

Legfrissebb