Ugrás a tartalomra
COVID-19WHOHírek

Globális vakcinaútlevélhez kötné a külföldre utazást a WHO

A WHO) egyik bizottsága globális vakcinaútlevelet vezetne be idén.

Photo by Mufid Majnun / Unsplash

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik bizottsága globális vakcinaútlevelet vezetne be idén. A G20-országok tavaly novemberben aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben vállalták, hogy bevezetik a covid-útlevelet - számolt be a Hetek.

A WHO egészségügyi szabályokat felülvizsgáló bizottsága a nemzetközi egészségügyi szabályozások módosításán dolgozik, és az idén májusban megrendezésre kerülő Világegészségügyi Közgyűlésen fogadtatná el a tagországokkal a digitális vagy papíralapú globális vakcinaútlevelek koncepcióját.

Egy amerikai keresztény jogvédő szervezet azonban arra figyelmeztet, hogy ha elfogadják a javaslatot, akkor nemcsak a vakcinaútlevél kerül bevezetésre, hanem nyomon is követik majd a külföldre utazók mozgását, hogy ha például a nyaralás során megbetegszenek, és elhagyják a számukra kijelölt karantént, akkor automatikusan értesítést kapjanak erről a hatóságok.

A digitális egészségügyi- és vakcinaútlevelek súlyosan fenyegetik a szabadságot a nyomkövető applikációk használatával. A vakcinaútlevél és a nyomkövető applikációkkal az adatgyűjtés és az emberek ellenőrzése a cél”

- nyilatkozta a Liberty Counsel amerikai szervezet elnöke.

Mat Staver szerint a covid-helyzetet kihasználva csorbították az emberek szabadságjogait, és soha nem szabadna elfogadniuk, hogy a mozgásukat követő applikációk használata hozzátartozik majd az életükhöz.

A G20-országok – beleértve az Európai Uniót is – tavaly novemberben aláírták a Bali Nyilatkozatot, amely a turizmus helyreállítása érdekében a vakcinaútlevél bevezetését indítványozta.

Az útlevél tartalmazni fogja majd a felhasználók egészségügyi adatait (az oltásokat is beleértve), és a repjegyekhez hasonlóan beolvasható kód lesz rajta. A nyomkövető applikációk telefonra telepítésével pedig nyomon tudják majd követni a turisták mozgását és másokkal való kapcsolatfelvételét.

(Hetek)


Legfrissebb