Ugrás a tartalomra

Globális minimumadó - Orbán játszmája vagy szabadságharc a globális elittel szemben?

Tudatos adópolitika vagy "olcsójánosság" az alacsony társasági adó? Három aktualitás kapcsán kérdeztük vendégeink véleményét:

1.) Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy az USA felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt. A döntés azt követően született meg, hogy Magyarország vétót emelt az EU által bevezetni tervezett 15 százalékos globális minimumadó ellen. Vajon a kormány érvei relevánsak, vagy – ahogy egyes elemzők, szakértők mondják – így akarja Orbán Viktor kizsarolni az EU-tól a helyreállítási pénzeket?

2.) Óriási lángokkal égett egy BKV-busz az Üllői úton szombaton éjjel: 80-an utaztak az éjszakai járaton. Sikerült végül úgy elhagynia a buszt mindenkinek, hogy személyi sérülés nem történt, de a busz porrá égett. Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban ismét azzal magyarázta a történteket, hogy a kormányzati elvonások miatt a korábbiaknál is kevesebb jut a járművek lecserélésére. Alkalmatlan a fővárosi városvezetés, vagy tényleg meg van kötve a keze Karácsonyéknak, és így képtelenség a fővárost korrektül vezetni?

3.) Parlamenti határozati javaslatot nyújtott be négy kormányoldali képviselő, melyben szuverén államokra épülő, alapjaiban átalakuló unióra tett javaslatot Magyarország. Ezzel majdnem egy időben az osztrák FPÖ elnöke egy a Magyar Hírlapnak adott interjúban méltatta Orbán politikáját, és hangsúlyozta, hogy "ez a kis ország (Magyarország, a szerk.) központi szerepet játszhat a konzervatív és hazafias pártok európai szintű egyesítésében. Van arra bármi esély, hogy a föderalista törekvések megtorpannak és a konzervatív álláspont megerősödik az EU-ban?

Vendégeink: Pindroch Tamás újságíró Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója Műsorvezető: Tamás Csilla Szerkesztő: Tudlik Henriett

Legfrissebb