Ugrás a tartalomra

Georgiában már a magzat után is lehet igényelni a gyermekek után járó adókedvezményt

Photo by Alicia Petresc / Unsplash

A várandós szülők Georgiában mostantól adókedvezményt igényelhetnek a meg nem született gyermekük vagy gyermekeik után, miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ügyet.

Georgia állam adóügyi minisztériumának hétfői útmutatása szerint az állam "minden olyan meg nem született gyermeket, akinek kimutatható emberi szívverése van, jogosultnak ismer el a georgiai személyi jövedelemadó-mentességre".

Azok az adófizetők, akiknek július 20. és december 31. között bármilyen meg nem született gyermeke vagy gyermekei vannak, az állam szerint 3000 dollár mentességet igényelhetnek a 2022-es egyéni jövedelemadó-bevallásukban.

Az útmutató szerint a levonást igénylő adófizetőtől kérhetik, hogy "jövedelemadó-bevallást, vonatkozó orvosi feljegyzéseket vagy más igazoló dokumentumokat" nyújtson be az igény alátámasztására. Az állam azt tervezi, hogy még ebben az évben további utasításokat ad ki a személyes mentesség igénylésére vonatkozóan.

Az iránymutatás a Legfelsőbb Bíróság júniusi, Dobbs kontra Jackson Women's Health Organization ügyben hozott döntését követi, amely hatályon kívül helyezte az 1973-as Roe kontra Wade döntést, amely korábban országszerte legalizálta az abortuszt, és a 11. Kerületi Fellebbviteli Bíróság ezt követő, Sistersong kontra Kemp ügyben júliusban hozott döntését, amely lehetővé tette, hogy az állam 2019-es, a hat hét utáni abortuszokra vonatkozó tilalma azonnal hatályba lépjen.

A 2019-es törvény, a House Bill 481, "a meg nem született gyermekeket természetes személyként" ismeri el.

Planned Parenthood nem örült a születendő gyermekeknek és szüleiknek nyújtott támogatásnak.

"Ez egy rendkívül unortodox intézkedés, amely azonnal elérhetetlenné teszi az alapvető abortuszellátást a betegek számára a terhesség legkorábbi szakaszán túl. Az egész államban a szolgáltatók most arra kényszerülnek, hogy elutasítsák azokat a betegeket, akik azt hitték, hogy hozzáférhetnek az abortuszhoz, ami azonnal megváltoztatja életük és jövőjük menetét"

- áll az abortuszklinika közleményben.

"Ez borzalmas. Továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy harcoljunk az abortuszhoz való hozzáférésért Georgiában, szemben ezekkel a káros támadásokkal, amelyek az emberek azon képességét érik, hogy maguk dönthessenek arról, hogy vállalnak-e gyermeket, és ha igen, mikor".

-ígérték.

(Christian Post)

Legfrissebb