Ugrás a tartalomra

Gázolásos merénylet Jeruzsálemben: egy hatéves kisfiú meghalt

Mindenközben Barcelona a "palesztinok jogainak megsértése" miatt szakította meg kapcsolatait Tel-Avivval.

Egy hatéves kisfiú meghalt, és legalább öt másik személy megsebesült egy autóval elkövetett merényletben Jeruzsálem Ramot városrészének közelében - számolt be a Neokohn.

A helyszínről készült képen több ember a földön szétszóródva látható, miután egy kék Mazda gépkocsi egy buszmegállónak ütközött a Jeruzsálemtől északra fekvő Nebi Samuel település közelében.

Több járókelőt láttak, amint lőfegyverrel céloznak az autóra.

A rendőrség közölte, hogy a sofőrt egy, a helyszínen tartózkodó rendőr lőtte le.

A támadó feltehetően kelet-jeruzsálemi palesztin lakos volt, de személyazonosságát a biztonsági szolgálatok még vizsgálják.

A Magen David Adom mentőszolgálat közölte, hogy a 6 éves fiú meghalt. Egy másik hatéves gyermek állapota válságos. A halott fiút nem azonosították azonnal.

Mindeközben Barcelona átmenetileg megszakította a kapcsolatot Izraellel annak palesztinai politikája miatt. A katalán főváros 25 éve testvérvárosi kapcsolatban áll Tel-Avivval és Gázával, de ezt a kapcsolatot ideiglenesen felfüggesztették.

Ada Colau, Barcelona baloldali polgármestere szerdán levélben fordult Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz, amelyben bejelentette, hogy a város felfüggeszti a kapcsolatokat mindaddig, amíg Izrael véget nem vet "a palesztin nép emberi jogainak szisztematikus megsértésének".

"Úgy döntöttem, hogy ideiglenesen felfüggesztem a kapcsolatokat Izrael állammal és annak hivatalos intézményeivel - beleértve a Tel-Aviv városvezetésével kötött testvérvárosi megállapodásokat is - mindaddig, amíg az izraeli hatóságok véget nem vetnek a palesztin népet ért rendszeres jogsértéseknek, és teljes mértékben nem teljesítik a nemzetközi jog és az ENSZ különböző határozatai által rájuk rótt kötelezettségeket. Nem hallgathatunk"

- írta a polgármester.

(Neokohn, Al Jazeera)

Legfrissebb