Ugrás a tartalomra

GALLUP: Nem nőtt tovább a nem vallásos amerikaiak száma

A Gallup közvélemény-kutató szervezet friss elemzése szerint a valláshoz nem kötődő amerikaiak népességnövekedése lassulni látszik.

Photo by Raúl Nájera / Unsplash

Frank Newport, a Gallup vezető kutatója pénteken közzétett elemzésében a vallási szempontból nem elkötelezett amerikaiak, vagy röviden "nem vallásosak" számának növekedését vizsgálta.

Newport megjegyezte, hogy míg az 1950-es évek közel nulla százalékáról az Egyesült Államok lakosságának mintegy 20 százalékára emelkedett a nem vallásosak aránya, 2017 óta ez a növekedés "stabilizálódott".

"A Gallup felméréseiben az amerikaiak átlagosan 20 vagy 21 százaléka mondta ezekben az években, hogy nincs hivatalos vallási identitása. Nem látunk olyan éves növekedést, mint a korábbi évtizedekben"

- írta Newport.

A szakértő megjegyezte, hogy a vallás nélküliek kérdésével az újságírók széles körben foglalkoztak, és "több száz tudományos cikk, tudományos áttekintés és könyv is született, amelyek a vallási identitás jelenségét vizsgálják".

"Ezek többsége abból a feltételezésből indul ki, hogy a nem vallásosok aránya folyamatosan növekszik - és ez része az amerikai társadalom általános szekularizációs trendjének. A vallási identitással kapcsolatos megfigyelt tendenciák némi óvatosságra intenek azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy ezek a folyamatok megállíthatatlanok"

- folytatta Newport.

Nem Newport az első kutató, aki a valláshoz nem kötődő amerikaiak számának tekintetében látszólagos csökkenést állapított meg.

Melissa Deckman, a Washington College közkapcsolati professzora és a Public Religion Research Institute társult kutatója egy 2020. februári jelentésében számolt be a lehetséges lassulásról.

(Christian Today)

Legfrissebb