Ugrás a tartalomra

Franciaország: alkotmányba foglalták az abortuszhoz való jogot

A Pápai Életvédő Akadémia reagált a döntésre.

"Az én testem az én döntésem" - felirat az Eiffel-tornyon. - Kép forrása: TF1info

Hétfőn a világon elsőként Franciaország alkotmányba foglalta az abortuszhoz való jog védelmét – számolt be az MTI.


A versailles-i kastélyban 16 év után ültek össze újból együtt a képviselők és a szenátorok alkotmánymódosításra, és nagy többséggel, 780 igennel 72 nem ellenében fogadták el a kormány törvényjavaslatát, amelynek szövegét már külön-külön is jóváhagyta a nemzetgyűlés és a szenátus. Emmanuel Macron államfő „francia büszkeségként” és „egyetemes üzenetként” üdvözölte a módosítást.

Négy nappal március 8., a nők jogainak nemzetközi napja előtt a reform a következő mondatot iktatja be a 34. cikkbe:

A törvény meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett gyakorolható a nőknek a terhességmegszakításhoz szavatolt szabadsága.

A felmérések szerint a franciák több mint nyolcvan százaléka támogatja az abortuszhoz való jog alkotmányba iktatását, amely fokozatosan nyert többséget a politikusok körében is, s a kongresszusi szavazáson a terhességmegszakítással szemben hagyományosan szkeptikusabb jobboldali képviselők jelentős többsége is támogatta a reformot.

Az Eiffel-toronynál összegyült tömeg kitörő örömmel fogadta az az alkotmánymódosítást, amely ezentúl garantálja a nők számára az emberi magzatok életének kiontásához való jogát.

"Az egyetemes jogok korában nem létezhet az emberi élet megszüntetésének joga"

– reagált a Pápai Életvédő Akadémia a francia törvényhozás lépésére, amellyel az abortuszhoz való jog bekerült az alkotmányba hétfőn.

A Pápai Életvédő Akadémia közleménye hangoztatta, hogy a katolikus egyház számára az élet védelme nem ideológia, hanem valóság.

Olyan emberi valóság, amely az összes keresztényt érinti, éppen azért, mivel keresztények és emberek

– olvasható a dokumentumban.

Az egyházi és világi tagokból álló tudományos testület a francia püspöki kar állásfoglalását erősítette meg, miszerint az abortusz életellenes merényletnek számít, melyet nem lehet kizárólag a női jogok szemszögéből látni.

Sajnálatos, hogy a kérdésben folytatott vita nem érintette a gyermeküket megtartani akaróknak szánt támogatást

– jegyezte meg a Pápai Életvédő Akadémia.

Az akadémia felhívást intézett a kormányokhoz és az összes vallási közösséghez:

azon dolgozzanak, hogy a jelenlegi történelmi korszakban az élet védelme élvezzen abszolút elsőbbséget konkrét lépésekkel a béke és a társadalmi igazságosság érdekében.

(index)

Legfrissebb