Ugrás a tartalomra

Francia történész: "a franciák hatékony rendőrséget és rendet akarnak"

Véleménye szerint a franciaországi eseményekből látható, hová vezet a korlátlan bevándorlás.

Hélène de Lauzun, francia történész, a The European Conservative munkatársa a mandinernek nyilatkozott a Franciaországban történő zavargásokkal kapcsolatban.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a zavargások azután kezdődtek, hogy a rendőrség lelőtt egy 17 éves, az állítások szerint drogkereskedelemmel foglalkozó kettős (francia-algériai) állampolgárt, aki el akart menekülni a rendőrök elől. A zavargásoknak azóta már több halálos áldozata is van.

A rendbontók leginkább 14-18 év közötti leginkább egyszülős, többnyire apa nélküli családokból származnak a történész elmondása szerint. Az etnikai hátterükre azonban nehéz következtetni, a történész szerint, mivel Franciaországban tilos ilyen jellegű felmérést készíteni. A kamerák felvételei viszont mutatják a helyzetet. Az agglomerációnak számító  L’Haÿ-les-Roses-ben még egy autót is nekivezettek a polgármester házának, akinek felesége és gyermekei is megsérültek. Itt a 18 éves kor alatti lakók 42 százaléka Európán kívüli bevándorló.

Lauzen szerint azonban érezhető a generációk közötti különbség is, többen úgy vélik, hogy az első generáció még hálás a befogadásért, az ő utódaik viszont elégedetlenek az életkörülményeik miatt.


"Az új generáció a jogairól mindent, a kötelességeiről semmit nem tanul meg az iskolákban"

–  emeli ki Lauzen, aki arra a felmérésre is rámutatott, mely szerint a francia tanárok több mint fele szerint a muszlim fejkendők és ruhák viselése rendben van az egyébként szigorúan vallástalan állami iskolákban.

Hélène de Lauzun, francia történész, a The European Conservative munkatársa - nationalconservatism.org

A történész arról is beszámolt, hogy 2014-15-ben, amikor legidősebb lánya iskolás lett, akkor arra lett figyelmes, hogy az osztály fele afrikai-algériai származású, majd a ramadán idején a tanár körbekérdezte a gyermekeket, hogy ki tartja tiszteletben a ramadánt, és ki nem.

"Ez durván sokkolt, hiszen elvileg az állami iskolának szigorúan szekulárisnak, semlegesnek kellene lennie."

– emeli ki Lauzen.

"Úgy tűnik a vallástalanítás csak a keresztényekre vonatkozik, az iszlám vígan virulhat ebben a közegben"

tette hozzá a mandiner újságírója.

A zavargásokkal kapcsolatban Lauzen elmondta, hogy úgy tűnik, hogy a többség a rendőrség oldalán áll, a 17 éves fiú megölése miatt eljárás alá vont rendőr családja részére még pénzt is gyűjtöttek. Szerinte ez jó visszajelzés lehet az államnak arra vonatkozólag, hogy "mit gondol az átlagfrancia erről az egészről".

"Hatékony rendőrséget és rendet akarnak”

– mondja.

"Franciaország példaként szolgál most azoknak, akik nem engedtek a korlátlan bevándorlásnak, mint a lengyelek vagy a magyarok, hiszen immár látható, hová vezet ez"

– tette hozzá a történész.

Legfrissebb